A honvédelmi miniszter elrendelte a tartalékosok behívását

2015.09.19. 09:33 Módosítva: 2015.09.19. 13:23

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

A most behívottak elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - idézi az MTI a minisztérium közleményét.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

A mostani behívás főként azokra vonatkozik, akik korábban már voltak katonák, mondta az M1-nek a honvédség szóvivője.

A laktanyákban az élet nem állhat meg,

a magyar honvédségnek a határzár kiépítésén és a gyakorlatozáson kívül más hazai és nemzetközi feladatai is vannak. A tartalékosok ezeknek a feladatoknak az ellátásában fognak részt venni” – mondta. Ilyen feladat például az élelmezési nyilvántartóé.

A behívottak többsége azoknak a laktanyáknak a környékén él, ahol szolgálatot kell majd teljesítenie, így a laktanyákba csak kevesen fognak beköltözni. A tartalékosokat folyamatosan hívják be, most 400-an teljesítenek szolgálatot, közülük százan a határzárat építik, a többi háromszáz pedig kiképzésen vesz részt, mert ők újak. A legújabb behívó ötszáz emberre vonatkozik.

A honvédelem.hu egy pénteki beszámolójából kiderül: a katonai vezetés már korábban mozgósított tartalékos katonákat. Aszerint Szolnokon azonnali hatállyal felállítottak egy alkalmi kiképző köteléket, hogy felkészítsék a katonákat arra, hogyan hajtsanak végre a rendőrséggel közösen határrendészeti feladatokat (erre a kedd óta hatályos úgynevezett menekültügyi válsághelyzetben joguk van). A hír szerint „a kiképző kötelék felállítására vonatkozó parancs elrendelését követő 24 órán belül meg is érkezett az első közel 300 fős kiképzendő kontingens, közöttük közel 60 fő önkéntes műveleti tartalékos”.

A Honvédelmi Minisztérium élén szeptember 7-én váltotta Hende Csabát a korábbi sportügyi államtitkár, Simicskó István. Az új honvédelmi miniszter azonnal nagy offenzívát indított a déli határon. Simicskó István pár nappal azután, hogy átvette Hende Csabától a minisztériumot, a Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy, már 4300 katonát csoportosítottak a 175 kilométeres határszakaszon zajló kerítésépítésre. A Honvédség legénységi állománya alig haladja meg az 5 ezer főt, így lényegében alig maradhatott ember a laktanyákban, 70-80 százalékukat a munkára vezényelték.

A szerb-magyar határ lezárása után a menekültek útvonalat váltottak, és pár nap múlva tömegesen jelentek meg a magyar-horvát határon, ahol ezért gyorsított ütemben kerítésépítésbe kezdett a hadsereg.