Magyar biznisz az embercsempészet Németországban

2015.09.19. 08:34

Jórészt magyar biznisz az embercsempészet, a német hatóságok által elfogott csempészek közül a magyarok vannak a legtöbben — írja a Népszabadság. A lap „Futószalagon elítélt magyarok Németországban” című cikke szerint bírósági tapasztalatok szerint akár az elítéltek harmada is magyar lehet.

A becslés abból az osztrák határhoz közeli német járási bíróságról származik, ahol szakmányban ítélik el 20-25 perces tárgyalások után az elkapott embercsempészeket. De a német rendőrség hivatalos statisztikái szerint is nagyon sok magyar csempész van (az utóbbi időben a románok is erősen benne vannak a csempészüzletben), bár azért kisebb arányokról számolnak be: a 2336 elítéltből 256 magyar volt szeptember 8-ig.

Schengen átmeneti felfüggesztése, a német határellenőrzés bevezetése a hírek szerint sok embercsempészt váratlanul ért, így az elmúlt napokban nagyon sok az eljárás. A Népszabadság úgy tudja, hogy a sofőrök „rendre a legalacsonyabb társadalmi osztályból kerülnek ki”. Nem a saját kocsijaikkal mennek, így azokat elvileg nem foglalhatnák le a hatóságok, de általában régi csotrogányokról van szó, amelyeket aztán nem vesz át senki. A csempészek alapesetben fél-egy év börtönre számíthat, az ítélet végrehajtását többnyire felfüggesztik.

Menekültválság percről percre itt ->>>>