Hajnalban több mint 3000 menekült sétált át Ausztriába

DSC 0228
2015.09.21. 08:26

Vasárnap este fél nyolckor érkeztünk Hegyeshalomhoz, illetve az osztrák nickelsdorfi elosztótáborhoz, ahol 1000-1500 ember várta, hogy rendőri segítséggel buszokra szálljon, és elinduljon Bécs felé. Ezután átmentünk Bécsbe, bejártuk a bécsi pályaudvarokat és ideiglenes menekülttáborokat, majd fél kettőkor ismét megnéztük mi a helyzet az osztrák-magyar határon: furcsa dolgok történtek.

A határátkelőnél, ahol napközben a Vöröskereszt és néhány önkéntes dolgozik (ruhákat, vizet és élelmiszert osztanak) nem láttunk senkit, csak azt láttuk, hogy mint egy rendezett piacon, szépen egymás mellé ki vannak téve a gyümölcsök, a csokik, a vizek, a kekszek, a konzervek és a sor végén a ruhák, főleg pulóverek, kabátok a hideg éjszaka miatt. Furcsa is volt, hogy bár az utat lezáró rendőrök mondták, hogy érkezik ezer ember a vasútállomásról, mégsem várja őket senki.

Aztán ahogy megérkeztek a menekültek, a határállomáson álló három furgonban felébredtek a benne alvók, és kiszálltak. Kiderült 10 pakisztáni származású angliai muszlim férfi, akik látva a menekülthelyzetet elutaztak Magyarországra, és két napja segítenek a határon. Közülük 5-en egy mecsetbe járnak, onnan ismerik egymást. Miután összefogtak, és elutaztak, látva a helyzetet hívták ismerőseiket is, akik egy civil szervezetnél dolgoznak.

Hegyeshalom, 2015. szeptember 21.

A határhoz érkező menekültek szinte megrohamozták az ételt, italt, fogalmuk sem volt, hol vannak, hogy ez még Magyarország, vagy már Ausztria, ha előbbi, akkor milyen messze van az utóbbi. De az angliai férfiak eligazítottak, segítettek.

Aztán kiderült, hogy az a probléma, hogy hiába rendeltek meg egy közeli pékségből rengeteg kenyeret, és fizették ki, azok be vannak zárva az egykori határátkelő romos épületébe, ahová a Vöröskereszt zárta a saját dolgaival együtt. Mondván, jó helye van annak ott, éjszaka úgysem érkeznek menekültek. 

Ez nem igazán jött be, ugyanis kettőkor érkezett ezer menekült, de ahogy átértek az osztrákokhoz, azonnal megérkezett még egy vonat körülbelül 1200 emberrel. Majd az egyik rendőr elmondta, hogy nemsokára érkezik egy újabb vonat 400, és egy másik 700 emberrel.  A vonatok többek között Barcsról és Szombathelyről érkeztek. A rengeteg érkező embernek azonban nem tudták az angolok odaadni a megvásárolt kenyereket, így egyikük benyomta a romos határátkelő ajtaján az üveget helyettesítő vékony pozdorja lapot, hogy kihozza a kenyereket.

Pechjére azonban éppen meglátta egy rendőr, így az akciónak vége is lett, elkérték az iratait, majd felvették az adatait. A kenyér pedig bent maradt.