Lázár kijött Orbántól, és hallgatásba burkolózott

DBELO20140506061
2015.09.21. 12:05
Lázár János és Orbán hétfőn délelőtt egyeztettek Rogán Antal új állásáról. A kancelláriaminiszter a múlt héten kilátásba helyezte lemondását, ha nem sikerül a kabinetfőnöki poszt feladatköreiről megegyezni. A megbeszélés után Lázár nem nyilatkozott, Orbán Viktort pedig délután kérdezték hiába az újságírók, a tizedik kérdésre is megkerülte a választ.

Lázár János hétfőn délelőtt egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel Rogán Antal politikai kabinetfőnöki kinevezéséről.

Az Index információi szerint Lázár és Orbán tárgyalása fél 12 körül, alig fél órával az országgyűlés hétfői ülésének hivatalos kezdési időpontja előtt ért véget. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután kilépett Orbán parlamenti dolgozószobájából, nem volt hajlandó nyilatkozni az egyeztetés eredményéről. Helyszíni tudósítónk szerint érezhető volt, hogy feszült tárgyalás zajlott a miniszterelnöknél.

A parlamenti ülésre Orbán és Lázár külön-külön ment be. Lázár kifejezetten kerülte a sajtót.

Mint ismert Lázár János szerdán, a Fidesz velencei frakcióülésén jelezte, hogy lemond, amennyiben nem sikerül rendezni Rogán Antal új posztjával kapcsolatos kifogásait. A kancelláriaminiszter hétfő délelőttig adott - lényegében - ultimátumot.

Az Index korábban úgy értesült, hogy a hétvégére nem volt olyan előre egyeztetett időpont, ahol a kabinetfőnök feladatkörét és jogi helyzetét átbeszélhették volna a miniszterelnökkel. Lázár és Orbán utoljára múlt kedden tárgyaltak, ám Rogán szerdán nyilvánosan bejelentette, hogy Orbán már eldöntötte a kérdést. A Fidesz kihelyezett frakcióülésén Rogán helyett új vezetőt is választott a képviselőcsoport Kósa Lajos személyében.

Rogán egyébként tagadta, hogy feszültség lenne közte és Lázár között. A Tv2 hétfő reggeli Mokka műsorában Rogán azt mondta, nincs vita, a kinevezése körül csak néhány sajtómunkatárs és bürokrata kelti a sajtóhisztériát.

Update:

Orbán Viktor kitért a Lázárral kapcsolatos kérdések megválaszolása elől. Hétfői parlamenti fellépése utána a folyosón a miniszter sorsára vonatkozó újságírói kérdésekre csak annyit mondott, hogy ő a menekültüggyel foglalkozik.

Tízszer is feltették neki a kérdést, tízszer nem válaszolt.

Más miniszterelnökségi forrásból úgy tudjuk, a miniszterelnök azért kerülte meg a választ, mert délelőtt egyelőre függőben maradt a kancelláriaminiszterrel folytatott vita.