Orbán Viktor: Veszélyben van Magyarország

2015.09.21. 13:58
Lerohannak bennünket - ezt mondta a tömeges bevándorlásról a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában Magyarország történelmi és erkölcsi kötelességének nevezte Európa megvédését. Magyarország és Európa szerinte veszélybe került, milliók jöhetnek, és kerítéssel, illetve katonákkal kell megvédeni a határokat.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő mi másról is beszélhetett volna, mint a menekültek miatti válsághelyzetről, és az elmúlt időszak történéseiről.

Orbán a pulpitusról mondta el beszédét, és mindenekelőtt köszönetet mondott a határoknál szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak. Ezután rátért arra, hogy szerinte "nem több ezer, nem több százezer, hanem több millió ember ostromolja Európa határait". Irakból, Szíriából, Afganisztánból, Líbiából milliók jöhetnek szerinte, mert kiderült, hogy a képviseleti demokrácia ezekben az országokban működésképtelen.

Lerohannak bennünket!

Teljes a káosz ezeken a helyeken, a tömegek elindultak, "Európa pedig nemhogy tárva nyitva hagyta az ajtókat, hanem meghívókat is küldözgetett". Európa gazdag, de gyenge - jelentette ki Orbán, aki ezt a gondolatát már korábbi beszédeiben, például Kötcsén is kifejtette. A kormányfő szerint ugye ez a legrosszabb párosítás, erősebb Európa kell, amely meg tudja védeni a határait. 

A jelenlegi helyzetben Európa képtelen, hogy regisztrációra bírja az illegális határátlépőket.

Veszélybe kerültek a határaink, veszélyben van a törvények tiszteletére épülő életformánk, veszélyben van Magyarország és egész Európa

- mondta Orbán, aki szerint "lerohanás" történik, lerohanták az országot, "lerohannak bennünket". És akit lerohannak, nem tud befogadni - jelentette ki.

Kétfrontos küzdelem

Ebben a veszélyes helyzetben Orbán Viktor szerint kétfrontos küzdelmet kell vívni. Egyrészt Magyarországnak meg kell védenie az ország és Európa határait, de meg kell küzdenie "a rövidlátó európai politikával is". Orbán szerint elsősorban a baloldal akarja így felszámolni a nemzetállamok Európáját. 

A miniszterelnök szerint újra kell gondolni egy sor szabályt, intézményt az EU-ban, de addig is a tagállamoknak kell védekezniük a "brutális erejű fenyegetéssel szemben". Erről nyilvánított véleményt egymillió ember a nemzeti konzultációban is, és Magyarország eddig is mindent megtett szerinte ezért. 

Orbán kijelentette, hogy nem jókedvéből építette a kerítést a magyar kormány. De a miniszterelnök szerint amíg nincs összeurópai cselekvési terv, az országnak magának kell megvédenie magát. Orbán azt mondta, hogy a magyar kormánynak van európai megoldási javaslata. Hozzunk létre például menekülttáborokat az EU-n kívül, és segítsük azokat az országokat, amelyek közel vannak a menekültek által elhagyott államokhoz.

Az ellenzék mást tenne

A miniszterelnök szavaira röviden reagálhattak a parlamenti frakciók is. A kormánypártiak a baloldalt ostoroztak, míg az ellenzéki frakcióvezetők a kormány intézkedéseit támadták. A Jobbik viszont jelezte, hogy hajlandó félretenni a pártpolitikai versengést.

  • Schiffer András (LMP): Több dologban egyetértett Orbánnal: valóban sértő nyilatkozatok érték Magyarországot, és valóban kontrollálni kell, kik lépnek be az országba. "De egyedül nem megy, ez így nem fog menni" - mondta Schiffer, aki szerint lassan sorszámot osztogatnak a Bem téren a diplomatáknak, annyi külföldi országgal veszett össze a külügy. Schiffer szerint több dolog sem úgy alakult, ahogy a kormány tervezte: a plakátkampány és a kerítés sem tartotta vissza a menekültek tömegét, "a kerítés nem jött be". 
  • Vona Gábor (Jobbik): A Jobbik félreteszi a pártpolitikai szempontokat, és támogatja a menekültügyi szigorításokat. Vona viszont elítélte a baloldali politikusok viselkedését, különösen a DK mozgását: "nettó hazaárulás, amit Gyurcsány Ferenc elkövetett Röszkén". Vona egyetértett a határzár építésével, de ehhez emberállomány is kell. "Állítsuk vissza a határőrséget!" - kérte a kormánytagoktól Vona, és szakmai egyeztetést sürgetett. A Jobbik elnöke hazahívná a külföldön szolgáló katonákat, és kéri, "fontoljuk meg az önkéntes sorkatonai szolgálat bevezetését.
  • Tóbiás József (MSZP): Közös európai megoldás kell, hogy megőrizzük a biztonságot Magyarországon és Európában. Az MSZP be is nyújtott egy határozati javaslatot, amelyet nem tárgyal amúgy a parlament, és amely közös európai szabályozást sürget. Tóbiás szerint a közös menekültügyi rendszer kialakításig segítséget kell kérni, és azt el kell fogadni.

Konfrontatív, feszültségkeltő politikával nem lehet megbirkózni ezzel az üggyel - mondta Tóbiás, aki szerint rég nem látott "diplomáciai mélyponton" van az ország. 

Építsen mindenki kerítést!

Orbán Viktor a válaszában jelezte, hogy különbséget kell tenni a helyzet megoldása és a helyzet kezelése között. Magyarország nem tudja megoldani a helyzetet, hogy megállítsa a menekültáradatot. A kormány a helyzet kezelésére vállalkozik, ezért épít kerítést, ezért szigorítja a büntető törvénykönyvet - mondta a miniszterelnök.

A kerítés szerinte működik, a szerb-magyar határon szinte teljesen visszaesett az illegális belépések száma. A horvát és a szlovén határt is meg fogja védeni a kormány, de ehhez kell a hadsereg is Orbán szerint. A schengeni egyezmény kötelező határvédelmet ír elő a tagállamoknak, Horvátországnak is, ha be akar lépni. Ha ehhez kerítést kell építeni, akkor mindenki építsen kerítést - javasolta a miniszterelnök.

Újdonság volt Orbán retorikájában, hogy megdicsérte a civileket, akik ellátást adtak azoknak a menekülteknek is, akik nem voltak hajlandóak együttműködni. "Nagyszerű dolog" - mondta a miniszterelnök, akinek a beszédét a végén hosszan megtapsolták a kormánypárti képviselők.