Folyamatos az átjárás, ment az üzengetés a románokkal, bevetik a hadsereget

IMG 4856
2015.09.22. 01:08

Ez történt hétfőn, a menekültválság eseményeit itt olvashatja el percről percre>>>

  • Beálltak azok az útvonalak, amiken keresztül a menekültek Szerbiából Németországba áramlanak: a magyar határzár óta Szerbia Horvátországba pakolja át a menekülteket, Horvátország pedig Szlovéniába és Magyarországra, ahonnan pedig vonattal az osztrák határ közelébe érkeznek. Átgyalogolnak Hegyeshalomnál, ott buszok várják őket, és Ausztriából végül Németországba vezet az út. 
  • A horvát hatóságok lezárták ugyan a határt, a migránsok azonban a zöldhatáron, a termőföldeken keresztül jutnak át Horvátországba, ahova hat nap alatt 30 ezren érkeztek. 19 ezren onnan Magyarországra jutottak, hétfőn is több ezren érkeztek Barcsra, Zákányhoz és Magyarbólyra. Onnan vonattal viszik őket tovább Szentgotthárd és Hegyeshalom felé. Hétfőn több mint 10 ezren érkeztek Hegyeshalomhoz.
  • A horvát belügyminiszter többek között azt mondta, nem fognak ujjlenyomatot venni a menekültektől a regisztrációhoz. Állítólag sokszor úgy néz ki a folyamat, hogy akik nem rendelkeznek személyes okmányokkal, azokat lefotózzák, akiknek van valamilyen igazolványuk, átírják a nevét egy papírra, majd aláíratják velük, aztán továbbengedik őket.
  • Viszont Kovács Zoltán kormányszóvivő is elismerte, hogy Magyarország sem tartja be mindig a schengeni szabályokat, mert a Horvátországból regisztráció nélkül ide zúdított menekülttömeget a magyarok is sokszor regisztráció nélkül küldik tovább az osztrákoknak. Mivel már a horvát határon is egyértelmű a magyar hatóságoknak, hogy itt semmilyen okmányt nem tudnak kicsikarni, ezért inkább gyorsan továbbadnak rajtuk. Viszont az osztrák határon is ugyanez a helyzet áll elő: sokszor az osztrák rendőrök sem tudják, kiket is engednek tovább Németország felé.
  • Rögtön Orbán Viktor miniszterelnök napirend előttijével kezdődött a parlament őszi ülésszaka. Orbán többek között azt mondta, hogy akit lerohannak, az nem tud befogadni. Döntött a parlament: bevetik a hadsereget a határnál a mostani menekültügyi válsághelyzetben.
     
  • A menekültek és a köztévé miatt módosul a költségvetés. Adorján Richárd, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy költségvetést azért is módosítani kell, mert a kormány még 60 milliárdot akar fordítani a menekültügyre, amihez ennyivel emelni kell a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát.
  • Napközben ment az oda-vissza üzengetés Victor Ponta román miniszterelnökkel, aki szerint Magyarország magatartása szégyen Európa számára. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint viszont egy bűnvádi eljárás alá vont miniszterelnök „folyamatosan, hazug módon rágalmaz egy szomszédos országot". Szijjártó Prágában a V4-ek külügyminisztereinek migrációs válsággal foglalkozó délután kezdődött rendkívüli találkozóján is részt vett. Utána azt mondta, a V4-ek továbbra is máshogy látják a megoldást, mint a nyugati tagállamok.
  • Történelmi: közösen szólal fel október 7-én az Európai Parlamentben Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök. Legutóbb francia elnök és német kancellár Francois Miterrand és Helmut Kohl személyében szólalt fel együtt az EP-ben 1989-ben. Brüsszelben közben beletörődtek, hogy a kormány nem akar menekültelosztókat Magyarországon. Megy a matek, hogy honnan vigyenek el 54 ezer embert, ha nem tőlünk.