Önálló minisztériumot kap Rogán Antal

2015.09.22. 14:32
A kormányzati struktúra átalakításával oldotta meg Orbán Viktor a Lázár-Rogán ellentétet. Az új politikai kabinetfőnök is saját tárcát kap, és megmaradt Lázár János Miniszterelnöksége is. Rogán Antal azt mondta, minisztériuma a kormányfő munkáját segítő szerv lesz, és a kommunikáció is hozzátartozik majd.

Önálló minisztériumként jön létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A kormány már be is nyújtotta a parlamentnek a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását. A javaslatot Lázár János jegyzi.

Eszerint két külön álló minisztérium lesz:

  • a Miniszterelnökség, "mint elsősorban az állam tevékenységének kormányzati, valamint a kormány társadalompolitikai tevékenységének összehangolását ellátó minisztérium",
  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint "elsősorban általános politikai koordinációt" ellátó minisztérium.

Mindez tehát azt jelenti, hogy teljesül Lázár János kívánsága, hogy egy pozícióhoz "saját felelősség is társuljon". A korábbi tervek szerint ugyanis a Rogán Által vezetett kabinet szervezetileg a Miniszterelnökség alá tartozott volna. Vagyis munkajogilag Lázár Rogán felett lett volna, miközben Rogánnak csak a miniszterelnök felé kellett volna elszámolnia.

A most benyújtott törvény arról is rendelkezik, hogy a miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, akinek a tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

A szervezési kabinetfőnök államtitkári rangban Nagy János lesz. Nagy töltötte be eddig is - bár kevesebb figyelemmel körülvéve - Orbán mellett a kabinetfőnöki tisztet.

A javaslathoz Lázár csak annyi általános indoklást fűzött, hogy a kormány "élve szervezetalakítási szabadságával úgy határozott, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló minisztériumi formában kerül megalakításra".

A törvény szerint a miniszterelnöki kabinet, azaz az általános politikai koordinációért felelős miniszter által vezetett minisztérium főosztályokra és osztályokra tagozódik majd.

Lázár János nagy sikere, hogy ki tudta harcolni az új minisztérium felállítását. Orbán Viktor ugyanis eddig pont arról beszélt mindig, hogy minél kevesebb önálló minisztériumot és minisztert lát jónak. Emlékezetes, hogy a kormányfő ötéves értékelőjén májusban Boross Péter pendítette meg, hogy "a kormány működik, két miniszterrel bővülhetne is". Mire Orbán úgy reagált, hogy sok mindent felírt a volt kormányfő beszédéből, de ezt a kétminiszteres javaslatot véletlenül sem.

A kommunikáció is Rogánhoz tartozik

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz" - nyilatkozta Rogán Antal az MTI-nek.

Rogán azt mondta, a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke. A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sok feladattal rendelkező, önálló tárcává vált, így Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.

A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, fő feladata ugyanis a kormányfő munkájának segítése lesz - közölte a fideszes politikus. Mint fogalmazott: "ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse". Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány rendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Kérdésre annyit mondott, hogy

a kormányzati munka politikai koordinációjához hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.

Rogán Antal jelezte, formális kinevezése a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére azt követően történhet meg, hogy az Országgyűlés az előtte fekvő törvényjavaslat elfogadásával - leghamarabb a jövő héten - dönt a szervezet felállításáról. Hozzátette, a kabinetiroda szervezeti felépítéséről már vannak elképzelései, de ezeket csak később, hivatalos kinevezése után kívánja ismertetni.