Szijjártó testileg és lelkileg is szorosabbra fűzte a viszonyunk Szerbiával

2015.09.23. 13:45

Váratlan kanyarok a térség diplomáciai viszonyaiban című sorozatunk legújabb darabjában Szijjártó Péter ölelkezik Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel, íme:

Bár Szijjártónak a szerbekkel nem volt akkora szájkaratéja, mint a svédekkel, románokkal, osztrákokkal, németekkel, olaszokkal és még ki tudja, azt ő is elismerte, hogy a röszkei határ lezárása meglátszik a magyar-szerb kereskedelmi forgalom mutatóin.

A magyar-szerb barátság a migránsválság során felértékelődött, de ennek a kapcsolatnak fontos, hogy legyenek mindennapi kifejeződései is, olyan beruházások, amelyek közös erőfeszítéssel jöttek létre, mondta az MTI szerint.

Teljesen biztos vagyok abban, hogy Szerbia és Magyarország előtt nagyon szép közös jövő áll

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint Szerbia küldje Magyarország felé a migránsokat, Szijjártó Péter úgy reagált: a horvát miniszterelnök vívja a választási kampányt Horvátországban, ne Magyarországon és Szerbiában.

A szerb miniszterelnök közölte, hogy levelet írt az európai vezetőknek, amelyben ismertette, hogy Horvátország milyen megállapodásokat - egyebek mellett az uniós stabilizációs és társulási megállapodást - sértett meg azzal, hogy lezárta határát a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Hozzáfűzte, hogy reméli, mihamarabb megoldás születik, és újra elindulhat a teherforgalom.

Szijjártó szerint Szerbia és Magyarország egy cipőben jár, hiszen ugyanaz a két európai uniós tagország, Görögország és Horvátország okoz jelentős nehézségeket a migrációs válsággal kapcsolatban mindkét országnak.

A két politikus a vajdasági Zentán találkozott, ahol megnyitották a magyar tulajdonú, gépjárműkábeleket gyártó Tisza Automotive Kft.-t, a Tisza Cipő Csoport tagját.