Nézőpont: 87 százalék ellenzi a bevándorlást

m-3
2015.09.24. 07:30

Tízből kilenc magyar ellenzi az illegális bevándorlást, minden második magyar támogatja a határzárat. Egyebek mellett ez derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából, amelyet a Heti Válasz publikált.

A szeptember 6-12 között, ezer fős mintán készült telefonos kutatás főbb eredményei a következők:

  • A háború elől menekülőket 65 százalék fogadná be.
  • Az illegális bevándorlást 87 százalék ellenzi. A baloldalra szavazók közül is kétszer annyian ellenzik, mint támogatják. Elsősorban gazdasági okok (32 százalék) és terrorveszély miatt (29 százalék) ellenzik, de a kulturális és vallási különbségeket is 16 százalék említett indokként. 14 százalék az egészségügyi kockázatok miatt utasítja el a bevándorlást.
  • A magyar-szerb határon épített kerítéssel 55 százalék ért egyet (fontos megjegyezni, hogy a röszkei összecsapás előtt készült a kutatás).
  • A brüsszeli kvótarendszert 28 százalék támogatja. 
  • A Nézőpont megkérdezte, hogy a Magyarországra érkezők elsősorban menekültek vagy gazdasági bevándorlók. 33 százalék szerint inkább gazdasági bevándorlók, akik között menekültek is lehetnek. 26 százalék szerint viszont inkább menekültek, de lehetnek köztük gazdasági migránsok.
  • Ki a felelős a menekültválságért? 24 százalék szerint az Egyesült Államok, 19 százalék szerint az EU, 15 százalék szerint az Iszlám Állam terrorszervezet. Mindössze 5 százalék tartja felelősnek a magyar kormányt.

Borítókép: Menekültek válogatnak a Keleti Pályaudvarra hordott adományruhák között, szeptember 5-én.