Több tízmillió forintnyi adományt osztott szét a Migration Aid 70 ezer önkéntes munkaórával

2015.09.24. 08:40

A Migration Aid ötszáz civil önkéntesei beszüntetik tevékenységüket a Keletinél, és inkább a magyar-horvát határra koncentrálnak - írja a Népszabadság a Migration Aid szerdai sajtótájékoztatója alapján.

A szervezet 116 ezer menekültet segített az elmúlt két hónapban, ez 3600 fős napi átlagot jelent. A válság első napjaiban alakult Facebook-csoport 140 ezer üveg ásványvizet, 50 ezer adag ételt, 20 ezer doboz gyümölcslevet, 6 ezer takarót,, hálózsákot és 390 sátrat osztott szét a menekültek között. 

Az ötszáz önkéntes összesen 70 ezer munkaórát töltött az állomásokon, ebből 3 ezer óra jutott az önkéntes orvosokra, mondta el Zsohár Zsuzsanna, a szervezet szóvivője. Gyógyszerekre 1,3 millió, telefonálásra 3,5 millió forintot költöttek, vonat- és BKV-jegyekre 9 millió 225 ezer ment el, mindezt adományokból fedezték. Egy meleg ételt adományozó török étterem háromezer kiló rizst főzött 22 nap alatt. Adományként kaptak többek között 1500 buborékfújót is, amit a gyerekek között osztottak ki. Hatalmas segítség volt a Mikszáth Gyógyszertár az Egészségért Alapítvány 2100 adományozótól összegyűjtött, közel 37 millió forintja, amelyből szerdáig 10 ezer doboz gyógyszert és 800 izolációs fóliát vásároltak 5 millió forint értékben. A szóvivő szerint az adományok összege azt jelzi, hogy a magyar társadalom odaállt a menekültek mellé. A menekültek elvonulása után maradt 30 zsák játékot, 80 zsák ruhát, a megmaradt pelenkákat és bébiételt hajléktalanokat segítő szervezeteknek és anyaotthonoknak adják. 

A Keletiben nyolcvanan, Debrecenben tízen, Cegléden öten tevékenykedtek a szervezők közül. Szeptemberben már külön csapat koordinálta a szervezet Facebook- és Twitter-oldalait, nyolcan csak az adományokkal kapcsolatos emailekkel foglalkoztak. 

A Migration Aid, melynek  céljai között szerepel, hogy európai ernyőszervezetté váljon,  mostantól a pályaudvar helyett inkább a déli határmenti területeken, például Beremendnél tevékenykedik, mivel itt várható a közeljövőben nagyobb menekültcsoportok érkezése.