Tömegverekedés tört ki egy lipcsei menekülttáborban

2015.09.25. 10:46 Módosítva: 2015.09.25. 11:22

Legalább száz szír és afgán menekült között tört ki tömegverekedés egy lipcsei menekültszálláson, írja a német Bild. A rendőrség csak nagy erők bevonásával tudta megfékezni az embereket.  

A lipcsei nemzetközi vásár egyik csarnokában 1800 menekültet helyeztek el. Csütörtökön több mint 900 szír, 252 afgán és 216 iraki ünnepelte a zúfolásig megtelt csarnokban a legnagyobb iszlám ünnepet, az Íd al-Adhát.

Napnyugta után, nem tudni pontosan, milyen okból, de verekedés tört ki szírek és afgánok között. A verekedésben legalább száz ember vett részt. A Leipziger Volkszeitung szerint az összetűzés valamilyen "vallási érzékenység" miatt alakult ki, de ez nem volt összefüggésben az iszlám ünneppel.

A rendőrség negyven járművel érkezett a helyszínre, és csak hosszabb idő után tudta szétválasztani a verekedő feleket. A mentők több sérültet láttak el, a rendőrség hat embert állított elő. Az afgánok a verekedés után megtagadták a szállásukra való visszatérést, az éjszakát a szabad ég alatt töltötték.

A zsúfolásig töltött csarnokban már napok óta érezhető volt a feszültség. Hétfőn este is volt már egy verekedés, ami után a rendőrség egy ember ellen indított nyomozást testi sértés gyanújával. A lipcsei vásárvárosban kialakított menekültszálláson augusztus végén 15 ember verekedett össze, egy másik helyszínen pedig 50 szír és 40 marokkói támadt egymásra. 

Mint korábban megírtuk, több németországi menekültszálláson is volt már verekedés a menekültek között. Augusztusban a thüringiai Suhlban kialakított, szintén túlzsúfolt menekülttáborban tört ki zavargás, miután egy afgán a Koránból kitépett lapokat függesztett ki a vécében. Többen elkezdtek törni-zúzni, székeket dobáltak ki a menekültszálló ablakán, majd megtámadták az őrséget, ahol a fiatal afgán menedéket keresett. Az összecsapásokban 15 ember sérült meg, köztük több rendőr is. 

A menekültek a német lakosságon belüli arányukhoz képest magasabb arányban jelennek meg a bűnügyi statisztikákban, de a bűncselekmények jelentős részét a menekültszállásokon követik el, ahol  az összezártság, a kulturális, vallási vagy politikai különbségek számos konfliktust szülnek.