Tiltakozás: nem kellenek monstrumok a Ligetbe

HLH 39825
2015.09.26. 19:44
Egy hónap alatt sem talált a kormányzat olyan felelős vezetőt, aki átvette volna a Városligetbe tervezett múzeumnegyed elleni tiltakozást. A Civil Zugló Egyesület aktivistái összesen 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze a monstrum épületek ellen.

Civilek tartottak szombaton tiltakozó demonstrációt "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe" címmel. Délután a rossz időjárás ellenére mintegy ezren vonultak az Andrássy úton a Városligetből a Parlamenthez, ahol szimbolikusan átadták a köztársasági elnöknek az aláírásokat.

Várnai László, főszervező tájékoztatása szerint a Liget-projektet felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma egy hónap alatt sem tudott kijelölni senkit, aki átvenné az íveket, ezért most szimbolikusan Áder Jánosnak adják át a papírokat, később hivatalosan is megpróbálják eljuttatni hozzá az íveket.

A városligeti Királydombon többek között Ráday Mihály ismert városvédő beszélt a projekt hibáiról. Ráday szerint Európa legrégibb közparkját nem beépíteni kellene, hanem helyreállítani és megvédeni. A kulturális beruházásokra elsősorban a már meglévő, de üresen álló értékes régi épületeket kellene felhasználni, szerinte kiváló helyszín lehetne például a Vár beépítetlen oldala, ahova Zoboki Gábor építész is álmodta a Nemzeti Galériát.

Ráday állítása szerint a Ligetbe tervezett új épületeket népszerűsítő képek csalnak, jóval kisebb méretűnek mutatják azokat, mint a valóságban lesznek. A Magyar Urbanisztikai Társaság álláspontjához hasonlóan Ráday felszólította az illetékeseket, hogy függesszék fel a beruházást.

A Baán László vezette Liget-projekt a tüntetés elé időzítve szórólapokkal terítette be a XIV. és VII. kerületet. A szórólapból az derül ki, hogy a Közlekedési Múzeum mellett jelenleg a Magyar Zeneháza és az új Nemzeti Galéria felépítése van napirenden.

A Városliget Zrt. közleménye

Vasárnap a Liget projektért felelős cég közleményt küldött. Ebben azt írták, hogy csak pár száz ember volt a szombati megmozduláson. Azt is írják, hogy a beruházással a park zöldfelülete jelentősen megnő, és a Liget új kulturális intézményekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel bővül. A megújuló Városliget a jelenlegihez képest minden látogatójának többet és jobbat fog nyújtani.