Súlyosabb migránsítéletek is születtek Szegeden

2015.09.28. 17:22

A Szegedi Törvényszék hétfő délután közölte a határzársértési ügyek hétvégi mérlegét: összesen 54 migráns ügyében tartottak gyorsított bírósági tárgyalást, mindegyiket határzár tiltott átlépése miatt. Az afgán, iraki, pakisztáni és iráni vádlottak Kelebiánál, Röszkénél, Csikériánál vagy Mórahalomnál jöttek át a magyar-szerb határon felállított kerítésen: átmásztak alatta, fölötte, vagy egy résen keresztül.

A bíróság mindegyiküket bűnösnek találta, és - egy kivétellel -  kiutasításra ítélte Magyarország területéről. A kiutasítás 29 esetben egy évre szól, 22 esetben kettőre: az összes eddigi ítélet is ilyen volt. Most a hétvégén viszont volt egy ember, akit 3, és volt egy olyan is, akit 5 évre utasítottak ki Magyarországról. Ilyen hosszú időre szóló kiutasításról eddig nem rendelkeztek ezekben az ügyekben a szegedi bírák.

Született a hétvégén még egy olyan ítélet, amilyen eddig nem volt, mióta bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése. Egy fiatalkorú vádlottat csak megrovásban részesített a bíróság.

Mindegyik ítélet jogerős, az ítélet fordítását az 54-ből mindössze egy vádlott kérte.