Azért kellett a kerítés, hogy szabadok maradjunk

2015.09.30. 17:05

A magyar-szerb határszakaszon azért volt szükség a részleges határzár elrendelésére, mert

a szabadság forgott kockán

- mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén.

A miniszter az MTI szerint kiemelte: az EU schengeni rendelete kimondja, hogy meg kell védeni a külső határokat, biztosítani kell, hogy a zöldhatáron ne jusson át senki, és az adott ország határozza meg, hogy milyen feltételek mellett lehet az EU területére bejutni. Ha az unió külső határa nem megfelelően biztonságos, nem lehetséges schengeni belső térről beszélni, ahol a polgárok a közös határokat ellenőrzés nélkül szabadon átléphetik - indokolta Pintér Sándor a részleges határzár elrendelését.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: a magyar-szerb határon a műszaki határzár beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnökének kérdésére Pintér Sándor kijelentette: a határzárt az államhatár védelme indokolta, ez nemzetbiztonsági érdek. Arra is kitért, hogy a röszkei eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérték, hogy ne legyen törvénysértés, és remélhetőleg a horvát határszakaszon nem lesz hasonló helyzet, amikor a magyar rendőrség ostrom alá kerül a határ túloldaláról.

Ugyancsak az MSZP-s képviselő érdeklődésére a tárcavezető közölte: a magyar rendőrségnek csak a belügyminiszter adhat utasítást, ő pedig nem kapott utasítást Bakondi Györgytől, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójától.

A DK-s  Vadai Ágnes és a PM-es Szabó Timea kérdésére Pintér Sándor azt mondta: a szerb határon történtek alkalmával nem sérült a sajtószabadság, és egyik érintett újságíróval szemben sem folytatnak eljárást. Azt is mondta, a bevándorlók 101 országból érkeztek, miközben jelenleg csak egy országban, Szíriában van háború.

Vadai Ágnes kérdésére Pintér közölte, valóban volt olyan, hogy elszállásolták a TEK munkatársait egy Novotel szállodában, de a készenléti rendőrség munkatársaival együtt.