Migránsos feladattal mutatják be az új érettségit

2015.10.01. 11:26
Több mintafeladatot már nyilvánosságra hoztak, milyen új érettségire kell készülniük a tanulóknak két év múlva. A magyar nyelv és irodalomnál a helyesírás újfajta értékelése lesz a legnagyobb változás, de az érettségizőknek a mintafeladatok alapján számítaniuk kell aktuális politikai témákra, például a menekültügy elemzésére is.

2017-től több ponton is megváltozik az érettségi. A változtatásra azért volt szükség, mert az érettségit az új követelményekhez, az új alaptantervhez és kerettantervekhez kellett igazítani. 

A módosításról már tavasszal döntött a kormány és a minisztérium, és már ekkor lehetett tudni, hogy változik a pontozás és néhány feladattípus is átalakul több tantárgynál. Az újdonságok megismeréséhez mintafeladatsorokat és értékelési útmutatókat is készítettek, amelyeket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján már kedvünkre böngészhetünk.

A magyar nyelv és irodalom érettséginél az egyik legfőbb változás a helyesírást érinti. Az új rendszer a jó helyesírást jutalmazza, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt. 

Emellett középszinten megváltozik a feladatlap szerkezete: lesz szövegértés és érvelés is, illetve a második részben a műértelmező és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak az érettségizők. Emelt szinten szövegértés, műértelmezés és reflektáló szöveg alkotása is lesz, és a mintafeladatok alapján a feladat készítői nem kerülik majd el az aktualitásokat.

Mi a véleménye a migrációról?

Az emelet szintű magyar érettséginél ugyanis egy migránsokról szóló feladattal mutatják be, hogy működik majd az új szisztéma. A 3. feladatsor egyik feladata ugyanis az, hogy az érettségizők kifejtsék a véleményüket Ferenc pápa migránsokról szóló gondolatairól. Így szól a feladat:

Fejtse ki véleményét: mit gondol arról, amit a katolikus egyház feje a ki- és bevándorlásról, a migrációról mondott? Mi a véleménye arról, hogy világszerte sokan hagyják el országukat, lakóhelyüket, és próbálnak új életet kezdeni egy másik országban? 

Ferenc pápa a szóban forgó beszédében a bevándorlók melletti társadalmi szolidaritás szükségességéről beszélt. Az értékelési útmutató felhívja a figyelmet, hogy az értékelés eredménye nem függhet a válaszadó és az értékelő világnézetétől, erkölcsi állásfoglalásától vagy vallási nézeteitől, "kivéve természetesen azokat a nézeteket, amelyek a Magyarország Alaptörvényében lefektetett közös értékekkel élesen szemben állnak". Azt nem jelzik, hogy ebben az esetben mennyi pontot kell levonni.

A másik három feladatsorban nem politikai témákra kell reflektálni az érettségizőknek: a meghökkentő köztéri szobrokról, az iskola nevelési feladatairól, vagy az ember és az állat közötti különbségről kell véleményt alkotniuk.