Százmilliós kifizetések miatt nyomoznak az Budapesti Ügyvédi Kamaránál

2015.10.02. 06:35

Hűtlen kezelés miatt nyomoz a Készenléti Rendőrség a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, értesült a Magyar Nemzet. Az információt a rendőrség is megerősítette a lapnak. 

Az MN úgy tudja, hogy az eljárás ismeretlen tettes zajlik, a testület egyik tisztviselője tett feljelentést a kamara általa gyanúsnak vélt több százmilliós kifizetései miatt. 

A MN szerint a vizsgált kifizetéseket a kamara korábbi elnöke, Réti László írta alá. A lap szerint tavasszal, a kifizetések idején Réti László, és Papp Géza, a kamara korábbi főtitkára kemény hangú levelet váltottak. 

Papp akkor tíz pontban foglalta össze a gyanús kifizetéseket. Többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamarai tagdíjból 240 milliót költöttek el 23 ezer (kommentárokat tartalmazó) CD-re, amelyeket 7 ezer ügyvédnek vásároltak. 

Réti akkor úgy reagált Papp levelére, hogy minden rendben van, minden kifizetést a közgyűlés felhatalmazása alapjánm az elnökség tudtával és jóváhagyásával teljesítettek, idézte fel a lap. 

A kifogásolt kifizetéseket Papp a közgyűlés elé vitte, a beszámolóját csak néhány ügyvéd hallgatta meg, a lap szerint közgyűlés érdektelenségbe fulladt. 

A Fővárosi Ítélőtábla múlt héten jogerősen elmarasztalta a kamarát a tavalyi tisztújítások miatt. 

Update: 

A Budapesti Ügyvédi Kamara azt írta az MTI-nek, hogy hatósági értesítést nem kaptak az ügyről. A sajtóból értesültek az esetről. 

Szerintük a feljelentő a kamarai választási időszakban kezdte bírálni a költségvetési előirányzatok felhasználását, majd utólag több testületi vitát kezdeményezett, amelyeken előterjesztéseit leszavazták. Így tett a mindezeket ismét tárgyaló 2015. évi rendes közgyűlés is. A köztestület szerint "figyelmet érdemel a hír időzítése".

A kamara elnöke kiemelte, "több jel mutat arra, hogy a fővárosi ügyvédek független demokratikus köztestülete ellen különböző csoportok, személyek összehangolt támadást intéztek". Ez az ügyfelek jogérvényesítésére, az igazságszolgáltatás működésére és az ügyvédek jogaira kedvezőtlen kihatással lehet - jegyezte meg.