Berághatott a kerítésre Ferenc pápa, nem jön jövőre Magyarországra

2015.10.02. 08:59

Áder János még 2013-ban, vatikáni látogatásakor hívta meg a pápát Magyarországra, amit az akkori híradások szerint a pápa el is fogadott. A köztársasági elnök 2016-ot javasolta a pápai látogatás időpontjának, tekintve, hogy akkor lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott. 

Ugyanakkor később a vatikáni szóvivő azt mondta, hogy a pápa 2016-os programjait még nem állították össze, ezért korai lenne a magyarországi látogatás pontos időpontját megjelölni. Az időpont azonban nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz 2016-ban lesz, mivel a Bors azt írja, hogy a pápa hivatalos jövő évi programjában nem szerepel Magyarország, helyettünk viszont ellátogat Lengyelországba, Örményországba és Máltára is.

A lap megkereste az ügyben a Köztársasági Elnöki Hivatalt és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát is, de hetek óta nem kaptak választ kérdéseikre.

Pedig a katolikus egyház nagy reményeket fűzött a pápai látogatáshoz, Szombathelyre tervezték a Szent Márton emlékév programsorozatát, ahová a pápát is elvárták. Továbbá abban reménykedtek, hogy Magyarországon jöhet létre Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozója.

A Bors azt feltételezi, hogy azért nem szerepel a pápa jövő évi programsorozatában a magyarországi látogatás, mert az egyházfőnek nem tetszik a magyar kormány menekültpolitikája. A pápa ugyanis többször nyilvánvalóvá tette álláspontját a kérdésben, a menekültek befogadására szólította fel a plébéniákat, legutóbb pedig feltehetően a magyar kerítésre utalva aztmondta, hogy

minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után. Az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.

Ferenc pápa szerint Európa nehéz helyzetben van, de a bevándorlók befogadásának nincs alternatívája, és a migráció részleges feltartóztatásának egyetlen módja, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítséget kapnak.