Osztrák-magyar titkos nyomozás az eltűnt gázmilliárdok után

2015.10.03. 10:59

Közös nyomozást folytatnak az osztrák és a magyar hatóságok egy csődbe ment magyar energetikai vállalat eltűnt pénzei miatt. A titkos minősítésű vizsgálatról az osztrák államügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatta a Fővárosi Bíróságot. 

A bíróság a nyomozásról átadott információkat nem hozhatta nyilvánosságra, de felhasználásukkal elutasította Hernádi Zsolt és a Mol Nyrt. keresetét,

amelyben a cég és az elnök-vezérigazgató azt akarták elérni, hogy az Index vonja vissza és tegye elérhetetlenné a zavaros pénzutalásokról szóló cikksorozatát.

A négy éve folyó ügyben Hernádi és a Mol Nyrt. „személyhez fűződő joguk megsértésének” értékelte, hogy az alapvetően az Emfesz gázcég és a hozzá kapcsolódó offshore hálózatról szóló sorozatban többször felbukkant a Mol neve. Hernádi Zsolt külön sérelmezte azt is, hogy az első részben megemlítettük azt a WikiLeaks által akkoriban nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratot, amelybe őt, illetve Csányi Sándor OTP-elnököt nevezik meg az Emfesz lehetséges titkos tulajdonosának.

A Fővárosi Bíróság a Mol által indított két per egyesítése után hozta meg pénteken az elsőfokú ítéletet a 2011 szeptemberében publikált Olcsó gázból titkos offshore milliárdok című cikkünk ügyében.

A három részes sorozatban már akkor beszámoltunk róla, hogy egy világszerte, offshore paradicsomokban kiépített céghálózat nyelte el a fénykorában évi 200 milliárdos forgalmat bonyolító Emfesz Kft. pénzét. A gázcég egy azóta a NAV által is szabálytalannak ítélt szerződés alapján mintegy 25 milliárd forintot utalt a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Light & Power Development Inc. ausztriai számlájára, ahonnan továbbosztották a pénzt.

A cikkben az is szerepelt, hogy a feldkirchi ügyészség már akkor házkutatást tartott Light & Powert igazgató Johannes Hohenbühel, innsbrucki ügyvéd irodájában. Az ott lefoglalt több száz cégirat, banki számla alapján indulhatott meg a nyomozás a hálózat többi tagja ellen is.

Úgy tudjuk, hogy a pénzmosás gyanújával indult osztrák eljárás alapján a budapesti rendőrök jogsegély keretében számos magyar érintettet kihallgattak.

A gáz-gate sorozat cikkeit itt olvashatja: 

Olcsó gázból titkos offshore milliárdok

Születésnapra is ment a gázos milliárdokból

Közép-európai csoda: gázból csináltak biodízelt