Rogán: A liberálisok kizárnák Magyarországot az EU-ból

FullSizeRender (4)
2015.10.04. 09:47
Az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból - jelentette ki Rogán Antal, aki a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz hamarosan. A fideszes politikus elfogadhatatlannak nevezte a liberálisok kezdeményezését, és közölte, fel fognak lépni ellene.

Rogán Antal a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának azt mondta, hogy a libeálisok javaslat mögött az áll, "a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait".

Rogán most is megismételte az elmúlt hetek kormányzati állaáspontját: az európai politikai és értelmiségi elit egy jelentős részével szemben Orbán Viktor miniszterelnök meghallja az európai emberek hangját, érti a véleményüket a bevándorlásról.

A "sokszor káosznak tűnő európai véleményklímában" üdítő hang Orbán Viktor higgadt, nyugodt véleménye, amely szerint először az európai határokat kell megvédeni, mert onnantól kezdve a kontinens ura a helyzetnek, maga döntheti el, hogy kit enged be és kit nem - mondta.

Az jó, hogy sokan hallják Magyarország véleményét - folytatta a kabinetfőnök -, másik oldalról viszont ez veszélyekkel is együtt jár: az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást, azaz Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését,

végső soron az ország kizárását az unióból.

Rogán azt nem tette hozzá, hogy a 7. cikkely a kizárásról nem rendelkezik, egy tagállam ugyanis csak saját elhatározásából léphet ki az EU-ból. 

Rogán Antal szerint e javaslat mögött az áll: "a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait". A fideszes politikus elfogadhatatlannak nevezte a liberálisok kezdeményezését, és közölte, fel fognak lépni ellene.

Megjegyezte ugyanakkor, attól tart, hogy "ez nem egyszerűen csak egy szélsőséges liberális vélemény", hanem az európai és a magyarországi baloldal egy része is meghúzódik mögötte. Példaként azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pártja, a DK ugyanazt az álláspontot osztja, mint az európai liberálisok. Az, hogy a magyar szocialisták is ott vannak-e mögötte, majd kiderül - tette hozzá.

Magyar liberálisok: senki nem akarja kizárni a magyarokat az EU-ból

A Magyar Liberális Párt közleményben reagált Rogán szavaira. Fodor Gáborék azt írják, hogy Rogán Antal hazudik, amikor azt állítja, hogy a liberálisok ki szeretnék zárni Magyarországot az Európai Unióból. "A liberálisok európai parlamenti frakciója kezdeményezésével arra akarja rákényszeríteni az Orbán-kormányt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és tisztességesen bánjon a menekültekkel" - írták.

Fodor Gábor Guy Verhofstadt-nak, az ALDE frakció vezetőjének írott levelében néhány napja jelezte, hogy maga is határozottan bírálja és elutasítja a magyar kormány menekültpolitikáját, beleértve a kifogásolt törvénymódosításokat, de a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazását hazánkra nézve nem támogatja, mert a szavazati jogok felfüggesztése nem lenne arányos  a kezelni kívánt problémával és első sorban nem a kormányt, hanem Magyarország egészét sújtaná - írták a közleményben.