Tegyen igazságot három hal öldöklő küzdelmében!

2015.10.04. 11:03 Módosítva: 2015.10.04. 11:04

Megkezdődött a szavazás a jövő év haláról. A Magyar Haltani Társaság honlapján állított jelöltek közül - compó, márna és selymes durbincs - az nyeri el a kitüntető címet, amelyik december végéig a legtöbb voksot kapja.

A korábbi évekhez hasonlóan ez alkalommal is három őshonos halunk közül választhatnak a szavazók.

  • Az átlátszó tavakban óarany színű, a sötét vizekben barnásfekete árnyalatú compó (tinca tinca) nem csak szép, de kitűnő húsú halunk is egyben. A sekély, erősen felmelegedő, növényekkel benőtt állóvizeket lakja, ahol a gyakorta szűkös oxigéntartalom ellenére is megél. Adottságai a klímaváltozás során előnyt jelenthetnek számára.
Fotó: Sallai Zoltán
  • Vele ellentétben a márna (barbus barbus) a hűvösebb, sóderes medrű folyóvizeket kedveli. Ívása is az ilyen szakaszokon zajlik, a duzzasztók fölötti iszapos részeket elkerüli. Kitűnő horgászhal, amelynek szálkás, de ízletes húsát sokan kedvelik. Az ikráját azonban nem ajánlatos fogyasztani, mert megárthat.
Fotó: Sallai Zoltán
  • A védett selymes durbincs (gymnocephalus schraetser) a Duna és mellékfolyói vízrendszerében alakult ki, és ma is csak ezekben a vizekben él. Természeti értékünk tehát, amelynek védelmét bennszülött volta mellett állományainak megfogyatkozása is indokolja.
Fotó: Sallai Zoltán

A jelöltek közül 2015. december 31-ig lehet választani a társaság honlapján, eredményhirdetés január elsején. Nálunk viszont már most figyelemmel kísérheti a szavazás állását, szavazzon!

Melyik legyen a jövő év hala?