Kunhalmi és Gyurcsány lett a CÖF plakátarca

IMG 5001
2015.10.05. 11:18 Módosítva: 2015.10.05. 12:07
Plakátkampányt csinált a CÖF az ellenzéki politikusok kártékonynak ítélt menekültügyi megszólalásaiból. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a "politikai idiotizmus" milyen veszélyes. Nem árulták el, mennyibe kerül az egész, és hogy országos kampány lesz-e, arról a szellemi honvédők döntenek.

A kormány melletti szimpátiáját eddig sem nagyon tagadó CÖF, a Civil Összefogás Fórum plakátkiállítást rendezett hétfő délelőtt a Képviselői Irodaház mellett. Az Olimpiai park előtt néhány plakátot tettek ki, amelynek főszereplői egytől egyig ellenzéki politikusok.

A CÖF olyan mondatokat emelt ki az MSZP-s Kunhalmi Ágnestől, a DK-elnök Gyurcsány Ferenctől vagy a Jobbik-elnök Vona Gábortól például, amelyek szerintük felelőtlen nyilatkozatok, "kártékonyak és veszélyesek". A plakát tervezője nem agyalt sokat az elrendezésen, minden plakáton egy idézet látható, az ellenzéki politikus arcképe, illetve agresszív, köveket dobáló menekültek/bevándorlók.

Ilyen idézetek problémásak a CÖF szerint például:

  • A tradicionális kultúra utolsó bástyája az iszlám marad (Vona Gábor, 2011. május 30.)
  • Rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva. (Gyurcsány Ferenc, 2015. szeptember 18.)
  • A bevándorlás álprobléma, amit a Fidesz kreált (Kunhalmi Ágnes, 2015. június 18.)
  • Magyarország egy méltó, büszke otthona lehet, ezeknek az embereknek eg része az átlagnál képzettebb, számukra szerintem Magyarország idővel állást fog biztosítani. (Szigetvári Viktor, 2015. június 4.)
  • 500 emberről beszélünk (Fodor Gábor, 2015. június 15.)

A plakáton több megjelenést is kap Gyurcsány, illetve Vona, Tóbiás József MSZP-elnöknek viszont nem jutott plakát.

Érdekes, de nem véletlen egybeesés, hogy a kormánypárti képviselők múlt héten a parlamentben éppen ezekkel az idézetekkel szembesítették az ellenzéki képviselőket.

Csizmadia László, a CÖF elnöke azt mondta, hogy a plakátkampánnyal az a céljuk, hogy bemutassák "a hon védelmét elutasító, felelőtlenül nyilatkozó" politikusok arcát. A CÖF egyben visszautasítja ezeket a "veszélyes kijelentéseket".

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője ezt azzal egészítette ki, hogy

a politikai idiotizmus szórakoztató, de az igazi válságban kártékony és veszélyes.

Ezt szerették volna láthatóvá tenni, hiszen "a szó elszáll, az írás megmarad".

A plakátok megtekintéséért egyelőre el kell zarándokolni az Olimpiai parkhoz, pár napig itt lesz kiállítva, de azt nem döntötték még el, hogy országszerte kiteszik-e. Csizmadia László az Index kérdésére azt mondta, hogy majd a "szellemi honvédők" eldöntik, tovább kell-e vinni a kampányt.

Hogy kik a szellemi honvédők? Csizmadia azt mondta, hogy ők azok, akik figyelemmel kísérik folyamatosan a politikai helyzetet, és több mint tízezren vannak. Csizmadia nem árulta el, mennyibe kerül a plakátkampány.

Csizmadia arra a kérdésre sem tudott válaszolni, lesz-e európai békemenet, és hol tartják majd. Egyelőre figyelnek, értékelnek.

Ezekből az ellenzéki reakciókból is plakát lesz?

Az ellenzéki politikusok nem hagyták azért szó nélkül a kampányt. Elkezdtek reagálni a CÖF-akcióra.

  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke volt a leggyorsabb: "A CÖF újra kampányba kezd, lopott adófizetői pénzből. Más ellenzéki politikusok mellett engem is célba vesznek menekültügyben. Büszke vagyok rá! Amit tőlem idéznek, úgy igaz, ahogyan mondtam. Sok menedékkérő képzett, és legalább 15 ezer emberre szüksége is volna a magyar gazdaságnak."
  • Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke: "Menekültprobléma van, nem bevándorlási probléma. A Fidesz-kormány továbbra is ugyanott tart, ahol negyed éve: tudatosan, szántszándékkal összemossa a háború elől futó menekülteket a Magyarországra költöző vagy költözni szándékozó bevándorlókkal. Az igazi probléma az országban van, mert Orbán falakat húz a társadalom különböző csoportjai közé. Igazi probléma van az oktatással, egészségüggyel és a nyugdíjrendszerrel. És az is igazi probléma, hogy a fideszesek magukat gazdagra, az országot szegényre lopták."
  • Gréczy Zsolt, a DK szóvivője: "A Demokratikus Koalíció számára boldogító, hogy Orbán Viktor zsebciviljei fideszes pénzen többek között a DK politikusainak igaz szavait reklámozzák. Amit a DK politikusai mondtak, az maga a hazaszeretet, az európai politika és az emberség. Ezek a mondatok mutatják meg a világnak, hogy Magyarországon nem mindenki azonosul a gyűlöletkeltéssel, a hazudozással, Ferenc pápa megtagadásával és azzal, hogy a határon túli magyarokat kerítéssel válasszák el az anyaországi magyaroktól."