Nem megoldás a határok lezárása az uniós biztos szerint

2015.10.06. 19:20

A határok lezárása nem megoldás, hosszú távon csak az államok közös szolidáris és felelősségteljes fellépése oldhatja meg a menekültválságot - mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos kedden Zágrábban az MTI szerint.

Avramopulosz Ranko Ostojic belügyminiszterrel találkozott a horvát fővárosban, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A biztos szerint Európának sokkal jobban meg kell szerveznie határai védelmét, a menekültek kezelését, de a megélhetési bevándorlók visszaküldését is azokba az országokba, ahonnét jöttek. Horvátországnak együtt kell működni Szerbiával és a többi szomszédjával, mert a válságot az államok csak közös erővel tudják megoldani.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Bizottság a rendelkezésére álló forrásokból segíteni fogja Horvátországot a migrációs válság kezelésében. Horvátország vállalja, hogy az európai uniós kvóta keretében menekülteket fogad.

Az Európai Unió 70 millió euróval járul hozzá Horvátország migrációs és biztonsági törekvéseihez, és 120 millió euróval segíti a schengeni zónához való csatlakozási felkészülését. Az uniós biztos a belügyminiszteren kívül találkozott Kolinda Grabar-Kitarvic államfővel és Vesna Pusic külügyminiszterrel is.