Budapest is beleszólhat a horvát választásokba

000 Par8290460
2015.10.07. 08:31
Magyarországra jön Horvátország jobboldali köztársasági elnöke, ami mindkét ország számára fontos belpolitikai üzenet lehet, miközben bármelyik pillanatban lezárhatják a magyar-horvát határt.

Áder János meghívására október 6-8 között Budapestre látogat horvát kollégája, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök. Lesz katonai tiszteletadás, koszorúzás, közös sajtótájékoztató, Grabar-Kitarovic találkozik Orbán Viktorral és ellátogat a Corvinus Egyetemre is, szól a hivatalos program. 

Mióta kisebb-nagyobb lyukakkal, de elkészült a kerítés a magyar-szerb határon, a szerbek a horvát-szerb határ felé buszoztatják a menekülteket. A horvátok a magyar-horvát határhoz szállítják a migránsokat, amit a magyar kormány szinte hadüzenetként értékelt, az elmúlt évek ügyei (például a Mol-INA konfliktus) után a magyar-horvát diplomácia kapcsolatok törtélemi mélypontra süllyedtek.

Hetek óta megy a nyílt üzengetés a két ország között, pár napja Orbán a Szocialista Internacionálé megbízottjának nevezte Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt, és kiemelte, hogy nem tekinti a horvát emberek véleményének azt, amit Milanovic mond. A horvát miniszterelnök pár nappal később megküldte a válaszüzenetet: egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő hitelesebb Orbánnál, mert  világ életében a balközép értékeket képviselte, míg szerinte Orbán "radikális kommunistából radikális antiliberális lett". 

Ilyen körülmények között meglepőnek tűnhet a horvát köztársasági elnök több napos baráti látogatása. Mégsem az, ugyanis Grabar-Kitarovicot nem a miniszterelnököt adó Szociáldemokrata Párt indította az elnökválasztáson, hanem a keresztény-konzervatív Horvát Demokratikus Közösség, ami az Európai Parlamentben ugyanúgy az Európai Néppárt nevű frakció tagja, mint a Fidesz. 

Határzár közben, választások előtt

Bár menekültügyben az Európai Néppárton belül is voltak konfliktusok Orbán menekültpolitikája miatt, várhatóan Áder és Grabar-Kitarovic között nem lesz akkora ellentét (ha bármekkora egyáltalán), mint Orbán és Milanovic között. A két köztársasági elnök várhatóan baráti találkozója pedig jó lehetőség a magyar kormány számára, hogy demonstrálja az Orbán által elmondottakat: Milanovic nem egyenlő a horvát néppel. 

Az időzítés azért is érdekes, mert lassan két hete szó van arról, hogy Magyarország lezárja a magyar-horvát határt is, az előjelek szerint pedig erre akár éppen azokban a napokban kerülhet sor, amikor Áder fogadja horvát kollégáját. A magyar-horvát határ lezárásának diplomáciai hátteréről erről a cikkünkben írtunk részletesebben >>>

A találkozó másik fontos vetülete, hogy november 8-án tartják a horvát parlamenti választásokat, miután nemrég feloszlatta magát a horvát parlament, mert lejárt a 2011 decemberében választott képviselő testület mandátuma. Az előzetes várakozások szerint a befagyott horvát-magyar kapcsolatok egy csapásra felmelegedhetnek, ha a mostani balközép kormány helyett jobbközép kormány alakulhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen hangulatú lesz Grabar-Kitarovic Áderrel és Orbánnal folytatott találkozója. 

Az Index menekülttérképe itt elérhető.