Nagy egyetértésben beszélt mellé Áder és a horvát államfő

IMG 0905
2015.10.07. 14:05

Áder János meghívására a Sándor-palotába látogatott a horvát államfő szerdán. A tárgyalásuk utáni sajtótájékoztatón mindketten a jó államközi kapcsolatok szükségességéről beszéltek. Áder szerint pedig egyenesen a partnerség megteremtése lenne a cél.

Csak Kolinda Grabar-Kitarović említette meg, hogy a két ország közt amúgy elég feszült a viszony.

Mintha az utóbbi időben retorikai árnyék vetült a két ország kapcsolatára

– csomagolta képzavarba helyzetértékelését a horvát államfő. Kolinda Grabar-Kitarović ugyanakkor bízott abban, hogy ez csupán ideiglenes árnyék lesz.

Az államfők tárgyaltak gazdasági és kulturális kérdésekről is, de a legtöbb szó a menekültválságról esett. Az elhangzó általánosságok nagyjából megegyeztek a magyar kormány álláspontjával, például, hogy kiemelten fontos a schengeni határok védelme. Továbbá hogy a menekültválságot nem egyes európai országoknak kell kezelnie, és nem is Európának, hanem az egész világnak.

Az eseményen nem tettek említést Rogán Antal korábbi kirohanásáról, miszerint Magyarország blokkolni fogja Horvátország schengeni csatlakozását.

A sajtótájékoztatón két kérdésre volt lehetőség, és mivel az egyiket ellőtte a horvát tévé, a másikat a Reuters, a magyar sajtó egyáltalán nem kérdezhetett. A Reuters azt firtatta, hogy mi a stratégiájuk, ha Magyarország lezárja a határokat. Az államfő kitért a kérdés elől, és inkább arról beszélt, hogy a menekültkérdést nem két országnak kell kezelnie, hanem közös európai feladat.

Amerika kapja össze magát, a törököknek segítsen az ENSZ

Áder kitért arra, hogy az Egyesült Államoknak kiemelt szerepet kellene játszania a helyzet kezelésében, ám ehhez képest csak néhány ezer menekültet fogadtak be, szúrt oda.

A vezetők szerint Törökországot fontos lenne partnerként bevonni a válság kezelésébe, és el kell érni, hogy az ENSZ állítsa vissza a menekülttáborok ellátására folyósított összeget arra a szinte, ami háromnegyed évvel ezelőtt volt.

A horvát államfő beszédében részvétét nyilvánította Göncz Árpád halála miatt. Elődjét Áder egyáltalán nem említette, igaz, kedden haláláról kiadott egy közleményt.

A sajtótájékoztató valódi különlegessége így az volt, hogy Áder János többet mosolygott, mint az összes eddigi nyilvános szereplésén együttvéve.