2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Rogán kabinetirodájában lesz egy programiroda

2015.10.08. 13:46

A parlament törvényalkotási bizottsága csütörtökön tárgyalta azt a javaslatot, amely a minisztériumok felsorolását módosítja. Erre azért van szükség, mert ugyebár Rogán Antal miniszter lesz, a miniszterelnök kabinetfőnökeként új tárcát kap. Így aztán módosítani kell több jogszabályt.

Azt eddig is tudtuk, hogy Rogán Antal új minisztériumát Miniszterelnöki Kabinetirodának hívják majd. A törvényalkotási bizottság most annyival bonyolítja a dolgot, hogy

létrehoznak a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül egy úgynevezett Miniszterelnöki Programirodát.

Ezt egy államtitkár vezeti a benyújtott javaslat szerint

Arról van szó, hogy Nagy János, aki eddig kabinetfőnökként Orbán programjának összeállításáért felelt, most programiroda-vezetőként felel majd ugyanezért. Vagyis a kabinetfőnök, Rogán miniszter lesz, az eddigi kabinetfőnök, Nagy János pedig programiroda-vezető.

A bizottság ülésén az ellenzéki képviselők persze támadták az egész javaslatot. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a hibásan beterjesztett előterjesztés korrekciójának eredménye, hogy lesz még egy államtitkár. A jobbikos Szilágyi György a kisebb, olcsóbb államra tett miniszterelnöki ígéretre emlékeztetett és azt firtatta, mi indokolja, hogy államtitkár álljon a programiroda élén. Fodor Gábor, a Liberálisok független képviselője "propagandaminisztériumnak" nevezte a létrejövő tárcát.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára a vitára válaszul szintén a kormány szervezetalakítási szabadságát hangsúlyozta. Az államtitkár személyét firtató kérdésre azt mondta: a poszt betöltőjét a miniszterelnök javasolja és a köztársasági elnök fogja kinevezni.