Eladja az MSZP a vagyona negyedét az OTP-nek

2015.10.09. 16:50
Továbbra is nehéz pénzügyi helyzetben van az MSZP, amelynek vezetői most döntöttek: székházukat és több tucatnyi pártingatlanjukat eladják az OTP-nek. Így némi pénzhez juthat a párt, ahol helyben több szervezet már rezsijét sem tudja mindig befizetni. Amikor Tóbiás József közölte a döntést a megyei elnökeivel, sokan kiakadtak, a vagyon elherdálását emelgették.

A menekültválság kellős közepén az MSZP vezetése nem elsősorban a menekültekkel volt elfoglalva. A pártvezetés idejét és energiáját sokkal jobban lekötötték az MSZP nem épp rózsás helyzetben lévő pénzügyei.

Az MSZP hatalmas adóssága nem újdonság, már Mesterházy Attila az elnöksége idején is azzal vesződött, hogyan mérsékelje az előző években felhalmozódott, nagyjából kétmilliárdosra duzzadt tartozást. Folyószámlahitelből, ingatlanokra felvett jelzáloghitelekből és persze elsősorban a pártszékházra felvett devizahitelből jött össze ez az irdatlan adósság. 

A tavalyi választások után ráadásul az MSZP bevétele valamelyest csökkent is (a pártalapítvány bevételeivel együtt nagyjából félmilliárdra rúghat most). Vagyis a helyzet nem lett egyszerűbb, számos helyi pártszervezet nem hogy a politikai munkát nem tudja végezni, a számláit nem tudja rendszeresen fizetni.

Tóbiás József MSZP-elnök és Katona Tamás pártigazgató most talált megoldást arra, hogyan juthat levegőhöz és persze némi pénzhez a párt. Az Index több szocialistától úgy értesült, hogy a pártvezetés döntött:

a párt vagyonának jó részét eladják az OTP-nek.

Katona Tamás a Népszavában pár hete bejelentette, hogy még idén eladják a Jókai utcai székházat. A szocialista ügyekben mindig jól értesült lap pedig hozzátette, hogy az OTP lehet a vevő. Katona azt is mondta, hogy néhány településen lecserélik "azokat a helyiségeket, amelyek nem szolgálják megfelelően a politikai munkát", de más ingatlanok eladásáról nem beszélt.

Messze nemcsak a székházat adják el

Az Index információja szerint viszont az MSZP korántsem csak a székházát adja el, bár kétségtelenül ez a legnagyobb tétel. Országszerte 38 ingatlantól is megszabadul a párt, ezek között budapesti és vidéki pártirodák is vannak szinte minden megyéből. Mivel az MSZP-nek összesen nagyjából 150 ingatlana van, ez nem elhanyagolható tétel: konkrétan az ingatlanvagyon negyede.

A dolgot hivatalosan nem erősítette meg az MSZP, hiába kértük. Háttérben viszont másról sem sutyorognak hetek óta a szocialisták, mint az ingatlanvagyon értékesítéséről/elherdálásáról - ki-ki a szája íze szerint kommunikálja. A pletykákból a következő dolgokat hámoztuk ki:

  • Az MSZP az OTP Faktoringnak ad el 38 budapesti és vidéki ingatlant, amelyeken amúgy is jelzálog van. (A Faktoring az OTP követeléskezelő leányvállalata.) 
  • Az OTP Faktoring tehát a követeléseket veszi meg, majd így nyomott áron jut ingatlanokhoz.
  • A pártirodák nagy részét ezután az MSZP visszabérli az OTP-től, vagyis sok helyen észre sem veszi a külső szemlélő, hogy tulajdonosváltás történt.
  • Az OTP jól jár, mert olcsóbban jut ingatlanokhoz, és a legtöbbre azonnal bérlője is akad.
  • Az MSZP jól jár, mert egyszeri pénzhez jut (mivel még nem írták alá a szerződést, nem tudni mennyihez, de 100 milliós nagyságrendről beszéltek forrásaink), és szabadul a törlesztőrészletektől.

Leforrázta a megyei elnököket

Vannak viszont, akik kiakadtak a tranzakción: természetesen a megyei elnökök egy része. Érthető a felháborodás, hiszen ezzel tovább vesztenek a befolyásukból. Tóbiás József még szeptember elején összehívta a megyei vezetőket, ahol bejelentette a terveit az ingatlaneladásról. Az Indexnek több résztvevő is azt mondta, hogy többen értetlenkedtek a döntésen, mert szerintük így potom áron eladja az MSZP számos irodáját, amely talán az utolsó nagy helyzeti előnye a többi baloldali párttal szemben. Az értékesítésről döntő párttanácsi szavazáson többen információnk szerint tartózkodtak is.

Többen felidézték azt a kínos jelenetet, amely Veres János volt pénzügyminiszter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök és Tóbiás pártelnök között zajlott. Veres ugyanis állítólag megjegyezte, hogy néhány ingatlant a párttagok adományából vettek korábban, nem központi pénzből, "ízléstelen" ezeket eladni. Tóbiás erre csak annyit tudott mondani, hogy a tulajdoni lapon egyértelműen az áll, hogy az MSZP a tulajdonos. 

A tranzakció még nem történt meg, az MSZP a tervek szerint év végéig írja alá a szerződést Csányi Sándorékkal. A dolog viszont már most megosztja a pártot, a pártvezetés és a Mesterházyt támogató szocialisták között nagy a feszültség. 

Egy elnökségi tag szerint az ingatlaneladás nem néz ki jól, de hasznos. Így a párt pénzhez jut, és ezt szét lehet és szét is fogják osztani a választókerületekben, ahol több helyen akkora a baj, hogy rezsitartozásokkal küszködnek. Egy kritikus megyei vezető szerint viszont "őrültség" így "eltékozolni" a vagyont, a visszabérlések miatt nem jut nagy pénzhez a párt, ráadásul az MSZP így a szervezeti hátterét gyengíti, és szolgáltatja ki egy bankvezérnek.