Párizs: Koszovó biztonságos származási ország

2015.10.09. 22:21 Módosítva: 2015.10.09. 22:29

Párizs újra biztonságos származási országnak nyilvánította Koszovót, ami azt jelenti, hogy ha valaki onnan származik, akkor nem sok esélye van franciaországi menedékjogra.

A tájékoztatás szerint mostantól kezdve a hatóságok úgy tekintenek a Koszovóból érkezőkre, hogy hazájukban nincsenek kitéve üldözésnek, továbbá nem fenyegeti őket kínzás vagy embertelen bánásmód. 

A francia államtanács mint legfőbb közigazgatási bíróság tavaly decemberben törölte Koszovót a biztonságos származási országok listájáról, amit az ország bizonytalan politikai és társadalmi helyzetével magyarázott.

Mi is ellátogattunk Koszovóba, amikor teljesen váratlanul koszovói menekültek ezrei lepték el a magyar határt az év elején. Helyszíni tudósításunkból kiderül,  mi indította útnak a balkáni ország lakóinak jó részét.

Németországban a kormány menekültügyi reformja többek között éppen azt irányozza elő, hogy a 2008-ban Szerbiától függetlenné vált Koszovót, valamint Albániát és Montenegrót is sorolják a "biztonságos származási országok" közé, hogy az onnan érkezők menedékkérelmét gyorsabban el lehessen utasítani. Az említett balkáni országok elvileg a biztonságos származási országok tervezett európai uniós listáján is szerepelnek majd.