Tolmácsot akartak lefizetni a rabló embercsempészek

2015.10.09. 14:49 Módosítva: 2015.10.09. 14:56
Szeptember elején szegedi embercsempészek szír menekülteket raboltak ki fegyverrel Örkénynél, majd megpróbálták megvesztegetni az ügyükben eljáró tolmácsot.

Szeptember 3-án Röszkén embercsempészek megállapodtak négy szír menekülttel, hogy fejenként 250 euróért Budapestre szállítják őket, majd útközben – Örkény és Pusztavacs térségében – fegyverrel vagy annak utánzatával kirabolták. Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás, a nyomozók a két embercsempészt a sértettekkel egy kirendelt tolmács közreműködésével szembesítették.

A szembesítéseket követően a gyanúsítottak rokoni köréhez tartozó emberek felkeresték a tolmácsot azzal, hogy 5-5 ezer eurót fizetnek neki azért, ha rábeszéli a szíreket arra, hogy változtassák meg a vallomásukat úgy, hogy az elkövetőknél nem volt fegyver. Vagy amennyiben erre a szíreket nem tudja rábeszélni, akkor tolmácsoljon ő valótlanul az érdekükben. Két nap múlva halálosan megfenyegették a tolmácsot.

A két embercsempészt pénteken reggel a budapesti nyomozó ügyészek a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével két helyszínen - Szegeden és Budapesten - elfogták és őrizetbe vették. Gyanúsítotti kihallgatásuk vesztegetés, kényszerítés és hamis tanúzás gyanúja miatt jelenleg is tart.