Felfüggesztették a fenyítést a tököli börtönben

2015.10.13. 06:52 Módosítva: 2015.10.13. 09:05

Minden magánelzárással büntetett fogvatartott fenyítését felfüggesztették, és kiürítették a fogdakörletet Tökölön, a fiatalkorúak börtönében, hogy megkezdjék a részleg felújítását – tudta meg a Magyar Nemzet. Székely László ombudsman egy tavaszi vizsgálat után a börtönről szóló jelentésében rendkívül rossz állapotokról, zsúfoltságról, koszról számolt be, és felmerült a gyanúja annak, hogy egyes börtönőrök bántalmazzák a fogvatartottakat.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a jelentés megismerése után helyszíni ellenőrzést rendelt el, majd a vizsgálatok végrehajtását követően a zsúfoltság csökkentése érdekében utasította a gazdasági szakterületet, hogy az intézet átalakításához és bővítéséhez dolgozza ki a terveket. A parancsnok az intézet vezetőjétől azt kérte, végezzék el a szükséges felújításokat a fogdarészlegen, hogy biztosítsák a megfelelő világítást és vízellátást az elítéltek számára - írta a Magyar Nemzet.

Megfulladnak

A jelentésben leírt fogvatartotti bántalmazásokkal kapcsolatban a BVOP feljelentés megtételére utasította az intézet parancsnokát. Az ombudsman júliusban megjelent jelentése rendkívül rossz körülményeket tárt fel a tököli fiatalkorúak börtönében. Az ombudsman a fogdakörletben, illetve a szállítózárkákban szembesült a legsúlyosabb helyzettel. A fogdakörletben a magánzárkák bútorzat nélküli mozgástere messze nem érte el a jogszabályban meghatározott hat négyzetmétert.

A helyiségekben a rendkívüli pára és a szellőzés hiánya miatt többen panaszkodtak arra, úgy érzik, hogy megfulladnak, mert nincs elég levegőjük. A fogdákban a vécének nem volt fedele, több helyen a kagyló csak egy betontömb volt, amit ürülék borított. A vécék felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki, mosdókagyló nélkül, azaz a raboknak közvetlenül ott kellett mosakodniuk és fogat mosniuk, ahol biológiai szükségleteiket végezték. Több fogvatartott panaszkodott arról, hogy a fogdahelyiségben poloskák és csótányok tanyáznak, és ha a villanyt lekapcsolják, a bogarak felmásznak az ágyra - idézte fel a Magyar Nemzet az állapotokat.