Szlovák rendőrök jönnek segíteni a szerb határra

2015.10.14. 16:42 Módosítva: 2015.10.14. 18:59

Kétoldalú megállapodás alapján ötven rendőrt küld Szlovákia Magyarországra, hogy a szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáiknak segítsenek, írja az MTI. A segítség azért jön jól Magyarországnak, mert így át tudják csoportosítani a magyar rendőrök egy részét a horvát határra.

A szlovák rendőrök október 20-án érkeznek, felszerelésükről a szlovák belügyminisztérium, szállásukról és ellátásukról pedig a magyar gondoskodik. A vendégrendőrök 12 órás műszakban teljesítenek majd szolgálatot, melynek során két magyar rendőr és egy katona mellé lesznek beosztva. A kommunikáció megkönnyítése érdekében többségében magyarul is beszélő rendőröket választottak a feladatra. 

Szlovákia egyelőre katonákat nem küld Magyarországra határmenti szolgálatra, a Balaton 2015 nevű, szintén a menekültválsággal összefüggésben tartott hadgyakorlatra viszont jönnek majd tőlük katonák - mondta el Martin Glvác védelmi miniszter. A Balaton 2015-re Csehországból is jönnek katonák, az MTI szerint szerda este már meg is érkezett 21 fő és a haditechnikai eszközeik a kiskorpádi vasútállomásra. Takács Attila dandártábornok azt mondta, a hadgyakorlat, melyen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai feladatokra készülnek fel, minden európai ország számára nyitott.