Több száz amerikai jön hozzánk csatagéppel

2015.10.14. 08:05

Több száz fős személyzettel érkezik egy tucat amerikai csatagép Pápára és Kecskemétre, ahol két hónapig maradnak – értesült a Magyar Nemzet. Ez lesz a NATO 1999-es jugoszláviai bombázása óta az amerikai légierő leghosszabb jelenléte Magyarországon.

Az akcióról a kormány saját hatáskörben dönthetett, az Atlanti elszántság (OAR) fedőnevű szövetségi hadművelet keretében, amelyre az ukrajnai válsággal összefüggésben életbe léptetett NATO-intézkedések miatt került sor.

A lap szerint a hír a múlt héten virágnyelven került a Magyar Közlönybe: a határátlépéssel kapcsolatos csapatmozgások engedélyezéséről szóló kormányrendeletben eredetileg nem szerepelt a gépek telepítése, azt csak burkoltan jelzi egy október 8-i módosítás, amely csak annyit közölt: „Amerikai OAR gyakorlat”, negyedik negyedév, ezer fő.

Ez utalhat az A-10-esek érkezésére, de a sietséget jelzi, hogy a lőterek környékén lévő településeknek kiküldött tájékoztatók sem említik a repülőgépeket. (A tervek szerint a hajmáskéri lőteret is használni fogják.) Az érkezők várhatóan ott lesznek a jövő héten az ötszáz amerikai katona részvételével tartandó Bátor harcos fedőnevű nemzetközi hadgyakorlat bemutató napján, a magyar Gripenekkel együtt. 

Az A-10-eseket a szovjet páncélosok megállítására tervezet tankgyilkosokként ismerték, az amerikaiak 2013-ban vonták vissza európai bázisaikról. Visszatérésük Európába az ukrajnai konfliktussal áll kapcsolatban. Washington azonban csak rotációs rendszerben küldheti gépeit Közép-Európába, hogy ne sértse meg az Oroszországgal 1997-ben kötött egyezményt, amely tiltja a haderő állandó állomásoztatását a térségben.

Először februárban érkeztek ilyen gépek Romániába, majd, egy hónappal később ugyanide, az Aranyosgyéresen lévő bázisra F-15-ösök is jöttek. Utóbbiakból két gép Kecskemétre jött szeptemberben. Az A-10-esek szeptemberben Észtországba repültek, a héten onnan érkeznek Magyarországra.