Vagdalkozás az uniós pénzből született nyúlkönyv körül

2015.10.14. 18:20
Vagdalkozásnak és csúsztatásnak minősítette a Türr István Képző és Kutató Intézet oktatási segédkönyv projektjét kritizáló LMP-s politikus állításait a könyvek kiadója. Az offshore hátterű Száz Magyar Falu Kft. gyártotta le a Nyúltartás című könyvet.

Hadházy Ákos kedden egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy az intézet éppen „a legelesettebbeknek szánt pénzt lopja el", amikor a mintegy 1,5 milliárd forintnyi uniós keret jó része olyan „kamu megbízásokra” megy el, amelyek nem járnak haszonnal. Hadházy több példát is felsorolt, és megemlített egy 31 millió forintos oktatási segédlet pályázatot is. Ez utóbbit az Eötvös-program keretében a Száz Magyar Falu Kft. nyerte meg. A mezőgazdasági oktatásmódszertani fejlesztésre kiírt tenderre a cég többek között a Nyúltartás című rövid tankönyvet készítette el.

A Száz Magyar Falu Kft. vezetője szerint azonban Hadházy információi számos tévedést tartalmaznak, nemcsak összegszerű, de tárgyi és tartalmi értelemben is, a politikus „felkészületlenül vagdalkozott és csúsztatott”.

Farkas József szerint nem 31 millió forint volt a pályázati összeg, hanem 24,6 millió forint, pedig az egyik a pályázat bruttó, a másik a nettó összege.

Farkas szerint a tenderen nyert összegből hét különböző tartalmú kötet (Kerttervezés; Nyúltartás; Zöldségtermesztés; Közösségi kert, iskolakert) készült el tanároknak és diákoknak egy komplex közösségi, mezőgazdasági módszertani program keretében. A program kiterjedt a tananyagok fejlesztésére, pedagógusok képzésére, iskolai gyakorlókertek támogatására, módszertani fejlesztési tanulmány elkészítésére. A programban hatvan iskola vett részt, így több mint tízezer diákot értek el.

A köteteket nem egy körállatorvos, mint Hadházy Ákos, hanem habilitált egyetemi docens szerkesztette.

Hadházy Ákos azt állítja „a hülyeségeket és blablát tartalmazó kötet tízéves gyerekeket tanítana arra, hogyan kell levágni egy nyúl fejét”. Ezzel szemben a diákoknak szóló füzet 83. oldalán az olvasható:

„Kérjetek meg egy szakembert, hogy mutassa be a csoportotoknak a nyúlvágás fortélyait.” Ez rendkívül lényeges különbség. A kritika megfogalmazója vélhetően nem falusi környezetben nőtt fel, ahol a disznótor és a nyúlvágás családi esemény, amelyeken a gyerekek is jelen vannak.

A cégvezető szerint nem igaz az Indexen megjelent állítás sem, hogy a „könyv, amely a tartalom- és irodalomjegyzékkel együtt oldalanként közel egymillió forintba került, egyes fejezeteiben semmi más nem szerepel, csak oldalakon keresztül a nyúltartás során felmerülő szavak, mint például: nyúlfióka, anyanyúl, szőrme, kukorica, granulált nyúltáp, állatorvos". Ezzel szemben a diákoknak szóló könyv összesen 10 963 szót tartalmaz, a nyúlfióka egyetlen alkalommal sem szerepel, az anyanyúl 10, a kukorica 3, a granulált nyúltáp 4, az állatorvos 6 alkalommal. 

(A letagadott nyúlfióka szó a könyv 18. oldalán látható)

A cégvezető a Száz Magyar Falu Nonprofit Kft. 15 éve foglalkozik könyv- és lapkiadói tevékenységgel, a témában gyakorlott szerkesztői vannak, és kiterjedt szerzői kapcsolatrendszerrel bír.

Arról nem tett említést, hogy az uniós támogatást pályázó cég hat éve offshore tulajdonban van.

A Száz Magyar Falut egy budapesti cég tulajdonolja, de annak tulajdonosa már egy Luxemburgba bejelentett, LifeTree Holding S.a.r.l. nevű vállalkozás. A kézbesítési megbízottja pedig maga Farkas József.