Lázár János: Nem vagyok a miniszterelnökségre esélyesek között

2015.10.15. 14:19 Módosítva: 2015.10.17. 11:40
Menekülthelyzet, Rogán Antal új minisztériuma, bürokráciacsökkentés, a TV2 eladása Andy Vajnának - sok témára kellett reagálnia Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Giró-Szász András távozó kommunikációs államtitkárnak a Kormányinfón.
  • A kormány készen áll a horvát határ lezárására, napokon belül élesíthetik.
  • November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései.
  • Első körben hat megyében 380 ezer hektár földet adnak el. Az eladásra kínált földek listáját ma este nyilvánosságra hozzák.
  • A kormány első körben 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a földvásárlásokra.
  • Több milliárd forintos kárt okozott a Testnevelési Egyetemnél keletkezett tűz, a kormány segít.
  • 2016-17-ben átfogó adóreformra készül a kormány.
  • Lakossági energetikai korszerűsítésekre a következő időszakban csak visszatérítendő támogatás áll majd rendelkezésre.
  • A kormány támogatja, hogy a fejlesztési pénzek lehívása miatt Pest megye különváljon Budapesttől.
  • Lázár egy kérdésre azt mondta, nincs a miniszterelnökségre esélyesek között.
  • André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt Lázár pimasznak tartja.

Készen áll a kormány a horvát határ lezárására

A magyar-horvát határzár elkészült, a kormány képes a rendőrség és a honvédség segítségével a horvát határ lezárása - jelentette be Lázár János.

Készen állunk a horvát határ lezárására.

Hogy a kormány élesíti-e a határzárt, illetve hogy ez mikor történik meg, Orbán Viktor miniszterelnök mai tárgyalásain múlik. A magyar miniszterelnök Brüsszelben az Európai Tanács ülésén egyeztet az uniós kormányfőkkel. Vagyis napokon belül kiderül, mikor és hogyan zárjuk le a horvát határt. Horvátországban november 8-án tartják a választásokat, Lázár nem tudta megígérni, hogy ezen időpont előtt nem zárják le a határt.

Lázár János arról is beszámolt, hogy december közepéig születhet döntés az uniós kvótákkal szembeni fellépésről. Trócsányi László igazságügyi miniszter folyamatosan egyeztet a kvótarendszert szintén támadó Szlovákiával.

Nem tud ultizni, nem esélyes miniszterelnöknek

Lázár János kapott egy kérdést Orbán Viktor héten kiszivárgott beszédéből. A kormányfő az utódlásáról azt mondta, hogy az őt követő megfelelő miniszterelnöknek jól kell tudnia ultizni és beszélnie kell idegen nyelveket, legalább egy keleti nyelvet. Lázár erre úgy reagált, hogy örül a beszéd nyilvánosságra kerülésére, mert így egyszerűbb helyzetben van, amikor az ő miniszterelnöki esélyeiről kérdezik.
Se ultizni nem tudok, se nyelveket nem beszélek. Nem vagyok az esélyesek között.

Lázár szerint ismerve az alacsony népszerűségi mutatóit "nagy szerencse", hogy a beszéd nyilvánosságra került.

Több milliárdos a kár a Testnevelési Egyetemnél

Lázár János a Kormányinfó elején a Testnevelési Egyetemnél keletkezett tűzről beszélt. Hajnalban kigyulladt és leégett a TE sportcsarnoka. A kormány megvizsgálja, hogyan tud segíteni a TE-nek, és a jövő keddi kormányülésen az egyetem fejlesztési koncepcióját is áttekinti. Lázár azt is mondta, hogy szerencsére emberi életet nem veszítettünk el, de az anyagi kár jelentős, várhatóan több milliárd forintra rúg. A keddi kormányülésre a miniszterelnök meghívta Mocsai Lajos rektort is.

Ma este indul a földeladás

Lázár hosszan beszélt a kormány hamarosan induló földeladási programjáról. A miniszter szerint "komoly külföldi erőcsoportok fogtak össze, hogy Brüsszelen keresztül lehetőséget szerezzenek magyar föld vásárlására". Lázár szerint ebben segít nekik az MSZP, amely a külföldi földvásárlók "szálláscsinálója".

Az érintett földterületeket, 380 ezer hektárt még ma, október 15-én este meghirdetnek. Ez az állami földvagyon nagyjából 20 százaléka. A 3 hektár fölötti meghirdetett földterületeket az NFA (Nemzeti Földalap) honlapján találják meg az érdeklődők. Hat megyében, Győr, Vas, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében indulnak az első árverések várhatóan november 16-án.

150 milliárdos hitelkeret a földvásárláshoz

A kormány a földvásárláshoz a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül biztosít hitelt, első körben 150 milliárd forintot. A futamidő 20 év, az első tíz évben fix 1,95 százalékos lesz a kamat. Akár 300 millió forint kedvezményes hitelt is fel lehet venni földvásárlásra, a hitel minimuma pedig 3 millió forint lesz. A hitelkihelyezés az MFB megbízásából Budapest Bankon keresztül történik.

 A kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni. Lázár az áron alul értékesítést elképzelhetetlennek nevezte.

Nem lesz pénzosztás energetikai korszerűsítésre

Lakossági energetikai korszerűsítésekre a következő időszakban csak visszatérítendő támogatás áll majd rendelkezésre. Lázár János azt mondta a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusról beszámolva, hogy az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé a vissza nem térítendő támogatásokat a lakossági energetikai korszerűsítés területén.

A visszatérítendő - de kamatmentes - támogatásra összesen százmilliárd forintot fog biztosítani a kormány, a fejlesztési bank pedig hitelez majd, de ehhez önerőre is szükség lesz. A miniszter jelezte ugyanakkor, hogy jelentős célnak tartják a közösségi létesítmények, például kórházak, iskolák, óvodák energetikai korszerűsítését, hogy csökkenjenek a fenntartási költségek.

Lázár János ezen felül elmondta, hogy a következő két hétben társadalmi konzultációt folytatnak majd a 2020-ig tartó EU-s ciklus pályázatairól.

Pest megye különválhat Budapesttől

A mostani fejlesztési ciklus vesztese Pest megye, amely a főváros fejlettsége miatt nem részesülhet elegendő fejlesztési forrásban. Nagykőrös például ezért szeretne évek óta Bács-Kiskun megyéhez csatlakozni. A kormány Pest megye és Budapest kettéválasztására készül, a Pest megyei települések pedig önálló régióba tömörülhetnek 2018-ban.

Átfogó adóreform közeleg

December végégi tesz javaslatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítására Tállai András államtitkár és kormánybiztos. Lázár János a munka nagyságát azzal érzékeltette, hogy így 30 éve nem nyúltak a rendszerhez. A cél persze a bürokráciacsökkentés itt is. Lázár nem árult el részleteket az átalakítási tervekről, de bejelentette, hogy 2016-17-ben átfogó adóreformra készül a kormány.

Az adókkal kapcsolatban megemlítette Lázár, hogy 2020-ra 50 ezer elektromos vagy hibrid hajtású autóval számol a kormány, ezért ezek üzemeltetését többféle adókedvezménnyel segíti majd a kormány.

Évente 200 ezer e-kártya

Január elsejétől felmenő rendszerben bevezetik az e-kártyát, amely az összes igazolványunkat kiváltja. Évente akár 200 ezer kártyát állíthatnak ki.

Volt kis gyurcsányozás is

A kormány az Altus-üggyel kapcsolatos iratok nyilvánosságát kéri és tiltakozik a zárt bizottsági meghallgatások ellen - mondta Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra utalt, hogy csütörtökön zárt ülésen hallgatják meg Walter Deffaa-t, az Európai Bizottság (EB) Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának vezetőjét.

Furcsának minősítette, hogy az EB rendszeresen számon kéri a transzparenciát Magyarországon, most viszont titkolózik. A kormány még az iratbetekintés lehetőségét sem kapta meg - mondta. A tárcavezető értékelése szerint Gyurcsány Ferenc cégének támogatása beavatkozás a magyar belpolitikába, és ez ellentétes az EU alapokmányaival.

André Goodfriendet pimasznak tartja

Szóba került a Kormányinfón az a kiszivárgott dokumentum, amelyet André Goodfriend volt amerikai ügyvivő még tavaly ősszel küldött a magyar kormánynak. Az amerikai diplomata ebben 27 pontos listát írt arról, hogy az Egyesült Államok milyen módosításokat várna el a magyaroktól.

Lázár erre azt mondta, hogy sajnálja, hogy vannak olyan amerikai diplomaták, akik arra használják fel a munkahelyüket, hogy beleszóljanak a magyarok ügyeibe.

Kifejezetten pimasznak gondolom a korábbi diplomata kijelentéseit.

Szerinte semmi köze a magyar törvényekhez a diplomatának. És a kormány azt várja minden diplomatától, hogy "adják meg a hazánknak és a népünknek a tisztelet".