Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lezártuk a zöldhatárt délen

  • Péntek éjféltől Magyarország lezárja a horvát határt, jelentette be Szijjártó Péter még délután. És úgy lett: lezártuk.
  • A határátkelők továbbra is üzemelnek, de szigorított ellenőrzést vezetett be Magyarország. A menekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában van lehetőség Letenye és Beremend térségében.
  • Horvátország a C-tervet lépteti életbe, azaz nem visznek több menekültet a magyar határra, azok Szlovénián keresztül mehetnek majd tovább Németországba.
  • Kiderült azonban, a szlovénekkel nem állapodtak meg az átengedésről. Bakondi György szerint "ellentmondásos hírek" érkeznek Horvátországból ezzel kapcsolatban.
  • Vízágyús rendőrségi kocsi, TEK-páncélosok, komoly rendőri erők érkeztek a határhoz, ahonnan az utolsó menekülteket is elszállítják. Pénteken hatezren érkeztek, az éjféli órákban ezerkétszáz menekültet raktak buszokra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már a Humveek is elmentek.

    Ilyen üres a határátkelő Beremendnél
  • Merkel: A válság kezelésében mindenkinek részt kell venni

    Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást. A válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie "képességeinek és lehetőségeinek megfelelően". Arról is beszélt: „az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény”, mert az emberi méltóság „egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani”.

  • Fenyőligetben érkeznek az utolsó szerencsés menekültek
  • A határzár után már nem jönnek a migránsok, de a határ közelében lévő településeken, így Beremenden is, egyelőre maradt a készenlét. Nemcsak az egyenruhások, hanem a buszok körében is.

    Sok BKV busz várta a határzár előtt még átérő menekülteket
  • Beremendre sem érkezik már több menekült, akik eddig átjöttek, azokat elszállították. A városban továbbra is nyugalom és csönd van, különös látványt legfeljebb az a négy BKV-busz nyújt, ami egyelőre annak ellenére is ott maradt, hogy most úgy tűnik: innen már senkit nem kell elszállítania

  • Pénteken csaknem hatezren jöttek, ezerkétszáz migráns vonatra szállítása jelenleg zajlik, mondja Bakondi György a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója. Ellentmondásos hírek érkeznek Horvátországból, „meglátjuk, hogyan változik az útvonaluk”.

  • Kovács Zoltán kormányszóvivő most beszél Zákányban

    Megismétli Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a határzár a horvát-magyar határon a második legjobb megoldás. Azért volt szükség a lépésre, mert a brüsszeli csúcs nem tudott dönteni az unió külső, elsődleges határainak védelméről.

  • Nyolc vagonból áll a szerelvény, még nem tudni, mikor indul el az ország nyugati határához. A vonat szinte teljesen tele van, a menekültek nyugodtak, csak egy-egy gyereksírás hallatszik bele néha az éjszakába. A rendőrök is nyugodtan járkálnak, cigiznek a vonat közelében. Szinte biztos, hogy ez lesz innen az utolsó menekültvonat, ahogyan az is, hogy itt és most aligha lesz bármi érezhető abból, hogy pár perc múlva lezárják a határt.

  • Természetesen a kerítésnek ahhoz a részéhez, ahol még jönnek, jöttek át a menekültek.

  • A menekültek utolsó, nagyobb csoportja másfél órája érkezett, őket négy busszal vitték el a magyarbólyi befogadóállomásra. Azóta senki sem jött a túloldalról. Hét BKV-busz áll üresen, a katonai Humweek is várakoznak.

  • Itt vagyunk Zákánynál, ahol a magyarok az utolsó vonatnyi menekültet várják Horvátországból. 150 méterre meg van nyitva még a kerítés, a munkások mindenféle szerszámmal és egy hangulatos kis tüzet gyújtva várják, hogy majd betolják utána a helyére az új Mad Max-vagont és lehegesszék a kerítést.

    A menekülteknek majd kb. 250 métert kell innen az állomásig sétálniuk a lábszárközépig érő sárban. Onnan mehetnek majd tovább vonattal az orsztrák határ felé.

    • Magyarország: Délután a nemzetbiztonsági kabinet ülésén döntöttek arról, hogy Magyarország lezárja a horvát zöldhatárt szombaton 0 órától. A határátkelők továbbra is üzemelnek majd, ahol szigorított ellenőrzést vezet be Magyarország. A menekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában lesz lehetőség Beremend és Letenye térségében.
    • Horvátország: A horvátok elkezdték gyorsan áttolni a menekülteket Magyarországra, erre még éjfélig van idejük. Majd elkezdtek arról nyilatkozni, hogy a C-tervet léptetik életbe, azaz Szlovéniával előzetesen megállapodtak, hogy hozzájuk viszik a menekülteket innentől.
    • Hamar kiderült, ez így nem igaz. Szlovénia cáfolta, hogy lenne ilyen megegyezés, majd a horvát belügyminiszter elismerte, valóban nincs - de azért a szlovén határra szállítanak mindenkit. A horvátok egyúttal bejelentették azt is, nem visznek több menekültet a magyar határhoz.
    • Szlovénia: Cerar miniszterelnök napközben úgy nyilatkozott, felkészültek már az elmúlt hetekben a magyar-horvát határzárra. Nagyon úgy tűnik, átengedik majd a horvátoktól érkező menekülteket. Szombat reggelig 4-10 ezer fős tömegre számítanak.
    • Volt egy kis diplomáciai szurkálódás is. A horvát külügyminiszter arról beszélt, Magyarország nem old meg semmit a kerítéssel és nem lehet érdeke destabilizálni a szomszédait. Szijjártó Péter meg arról, hogy lám, a horvátok mindenkivel összebalhéztak, velünk, a szerbekkel, most pedig a C-tervről hazudták azt, hogy a Szlovénekkel előre egyeztették, mikor nem is.
    • Az M1 szerint 23 órától sorakoznak fel a rendőrök és katonák a határon, Zákánynál pedig egy újabb Mad Max-vagonnal zárják le a síneket. Tudósítóink Beremend és Zákány felé menet is láttak az autópályán rendőrségi vízágyúkat. Budapesten TEK-es páncékosokat is szpottoltak olvasóink, Rédicsnél, a szlovén határ közelében pedig egy nagyobb rendőrségi konvoj szállt meg.
  • cikkünk a témában:

    Ismét Magyarországtól hangos a világsajtó

    A New York Times és a Der Standard is címlapon hozta a közlegő határzárat, és beszámolt róla a világ legtöbb vezető sajtóterméke is.

  • Az M60-ason mi is épp most mentünk el egy rendőrségi vízágyús kocsi mellett, ami hozzánk hasonlóan Beremend felé tart. Nagy rendőri erőkkel készülnek itt is a határzárra, jó sok csapatszállító kisbuszt is látni.

  • Egy nagyobb rendőrkonvojt követtünk, ami, mint kiderült, a szlovén határ melletti Rédicsre érkezett meg. Ez a település a hármas határhoz van nagyon közel, szóval ha esetleg a horvát határzár után a szlovén oldalról érkeznének menekültek, gyorsan oda lehet őket vezényelni. De valószínűleg tényleg csak azért ide jöttek, mert itt szállnak meg három panzióban a határzárat biztosító rendőrök. Van egyébkéntitt egy vasútállomás is, ahol a Szlovénia felől érkező vonatok állnak meg.

  • Legalábbis Szijjártó Péter érvelése szerint. A külügyminiszter azt mondja, a most elrendelt horvát határzárral Magyarország irányából Ausztrián és Németországon is megszűnhet a bevándorlási nyomás. Így pedig Ausztria számára nem lesz indokolt, hogy lezárja az osztrák-magyar határt. "Ez számos embernek, cégnek jelentene napi szintű problémát, és komoly gazdasági kárt okozna Magyarország számára" - mondta Szijjártó az M1 műsorában. (MTI)

  • A rendőrség mindenre fel van készülve a magyar-horvát határszakaszon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában az MTI szerint. Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, "ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket".

    Az Index helyszínen lévő tudósítói is nagy rendőri jelenlétről számoltak be, az autópályán vízágyús rendőrségi kocsival is találkoztak, míg Budapesten a TEK-nek a határ felé haladó páncélosait szpottolta olvasónk.

  • Vesna Pusic horvát külügyminiszter a horvát közszolgálati televízió (HRT) híradójában péntek este elmondta: miután Magyarország határzárat rendelt el, logikus lépés, hogy a menedékkérőket Horvátország Szlovénia felé irányítja, és tárgyalni fog vele az átengedés üteméről. Ez a C-terv. A miniszter arról is beszélt, hogy amennyiben Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, ugyanazt Horvátországnak is meg kell tennie. 

    Horvátország eredeti, A-terve az volt, hogy regisztrálja, majd átengedi az országon a migránsokat, vagyis korridort nyit Ausztria és Németország felé. Ez azonban egy nap alatt káoszhoz vezetett. Politikai elemzők szerint a B-terv, miszerint a magyar határ felé irányítják a migránsokat, válasz volt a dugába dőlt A-tervre, amely voltaképpen nem is létezett. (MTI)

  • "Értem a magyar kormány lépését. Magyarország ezzel a lépéssel igyekszik ellenőrzése alatt tartani a menekültek áradatát" - jelentette ki Lubomír Zaorálek, a cseh diplomácia vezetője, azután, hogy találkozott Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel.     Zaorálek közölte: a magyar fél tájékoztatta Prágát a tervezett döntésről. De Zaorálek azt is mondta, hogy a Magyarországra kiküldött 21 cseh katona, nem a horvát határon, hanem attól mintegy 60 kilométerre teljesít szolgálatot.  

  • Az M1 tudósítója szerint 23 óra után fognak felsorakozni a határon a katonák és a rendőrök és veszi kezdetét a zöldhatár teljes lezárása. Zákánynál a síneket a már Röszkénél megismert módszerrel, vagyis egy szögesdróttal felpimpelt Mad Max-vagonnal fogják lezárni.

  • Tele van velük a pálya, eddig nagyjából 40-50 rendőrautó és furgon mellett mentem el, akik valószínűleg a letenyei határátkelőhöz tartanak az M7-esen.

  • Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa, ezt Ranko Ostojic horvát belügyminiszter mondta még péntek esti sajtótájékoztatóján. A Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen - Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán - léphetnek be Szlovéniába.

    Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv. A magyar határa nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további "szenvedést" okozna nekik - mondta a belügyminiszter. (MTI)

  • Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a Horvátországgal közös határán, az intézkedést Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter jelentette be a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után. Ezzel akarnak felkészülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére.

    Györkös Znidar ugyanakkor cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint a magyar határzár életbe lépése utáni időszakra vonatkozóan már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott, úgynevezett C-terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába.

    Ezzel párhuzamosan viszont Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken bejelentette, hogy Horvátország igenis életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Egy embercsempész hálózat tagjait ítélték súlyos büntetésre Debrecenben

    A debreceni menekülttáborból működőd embercsempész banda tagjai 132 ember csempésztek Németországba 2014 novembere és 2015 márciusa között.

  • Gyors összefoglalónk arról, hogy 19 óráig mi történt: 

    • Délután a nemzetbiztonsági kabinet ülésén döntöttek arról, hogy Magyarország lezárja a horvát zöldhatárt szombaton 0 órától. A határátkelők továbbra is üzemelnek majd, ahol szigorított ellenőrzést vezet be Magyarország. A menekültügyi kérelmek benyújtására két tranzitzónában lesz lehetőség.
    • A horvátok elkezdték gyorsan áttolni a menekülteket Magyarországra, erre még éjfélig van idejük. Tudósítónk a határ felé tartva az autópályán rendőrségi vízágyús kocsit is látott, a magyar hatóságok ezek szerint biztosra mennek.
    • Horvátország eközben a C-tervet lépteti életbe, azaz úgy tűnik, Szlovéniával együttműködve, azon keresztül mehetnek tovább a menekültek Németország felé. Vagyis nem tolják őket vissza Szerbia vagy Magyarország felé. A horvát és szlovén miniszterelnök a nap folyamán telefonon egyeztetett a menekültkérdésről.
    • Miro Cerar szlovén miniszterelnök bejelentette, felkészültek a menekültek fogadására, szombat reggelig 4-10 ezer menekeültre számítanak. Szlovénia eközben megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán.
  • Lehet, hogy ledealelték Orbánék a horvátokkal, hogy éjfélig még Magyarországra hozzák a menekülteket, aztan más útvonalon mondjuk Szlovénia felé, de az biztos, hogy a határ felé tartva mi most előztünk meg az M7-esen egy rendőrségi vízágyús autót. 

  • Legalábbis az M1 tudósítója szerint. A hivatalos belügyminisztériumi adatok azt mutatják, pénteken 15 óráig 4193 menekült érkezett az országba, az opatovaci menekülttáborban pedig 1100 vannak. A menekültválság horvát szakaszának kezdete (vagyis a magyar-szerb határ lezárása) óta 185 300 menekült érkezett a horvátokhoz.

    Ranko Ostojić horvát belügyminiszter most tart sajtótájékoztatót arról, mi fog történni a magyar-horvát határszakasz lezárása után.

  • A határon dolgozó katonáknak 400 kilogramm vadhúst ajánlott fel a Vadex Mezőföldi Zrt. és az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. Az adományt a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium nevében Vargha Tamás parlamenti államtitkár vette át pénteken Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában. Székesfehérvár önkormányzata pedig tízmillió forint értékben mobil wifi eszközöket ajánlott fel, hogy ezzel megkönnyítsék a határon szolgáló katonáknak kapcsolattartást a családtagjaikkal. (MTI)

  • Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak úgy nyilatkozott: Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is. A külügyminiszterszerint az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye. Magyarországnak nem állhat érdekében, hogy destabilizálja szomszédait - tette hozzá. (MTI)