Péntek: 6353, szombat: 870, vasárnap: 41

2015-10-19T084835Z 248068035 LR1EBAJ0OGN23 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.10.19. 11:11 Módosítva: 2015.10.19. 13:39

Vasárnap 41 menekült érkezett az országba a police.hu-n látható statisztika szerint. Mindenkit a szerb határszakaszon fogtak el, a horvát részen senki sem próbált átjönni.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, az újra ellenőrzött szlovén-magyar szakaszon sem indítottak eljárást senki ellen. Idén összesen már 390 645-en érkeztek Magyarországra. A táborokban most 520-an vannak.

Magyarország péntek éjfélkor életbe léptette a határzárat a magyar-horvát zöldhatáron, ez a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 30 napig marad hatályban. Nem sokkal később elrendelték a határellenőrzés visszaállítását az egyébként schengeninek számító magyar-szlovén határon is.

Szombaton is már csak 870 menekült érkezett az országba, míg az előző napokban soha nem volt 4000 alatt a számuk, sőt, volt, amikor 9000 közelében járt. A szerb határ lezárása után Horvátország felé terelődött a menekültek útvonala, és újra ezres nagyságrendben lépték át a határt.

A horvát határzár óta a horvátok a C-tervüknek megfelelően Szlovénia felé szállítják tovább a migránsokat. Hétfőre viszont a szlovén-horvát és emiatt a szerb-horvát határon is több ezer menekült torlódott fel. Éjszaka a szlovénok kordonokat emeltek, azt mondják, Ausztria éjjel jelezte, hogy nem fogad több menekültet, ezért egyelőre ők sem engedik át az érkezőket.Az osztrákok viszont azt állítják, csak azt mondták, hogy az eddiginél több menekültet nem tudnak fogadni naponta, de 1500-an továbbra is átmehetnek. A horvátok viszont ennél is több, 5000 menekültet küldenének naponta Szlovéniába. Bővebben itt>>>

Brüsszel megkapta a tájékoztatást

Magyarország jelezte az Európai Bizottságnak, hogy fokozott ellenőrzést vezet be a horvát határon, és a Schengeni Övezet szabályaival összhangban ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a szlovén határon, mondta Natasha Bertaud, az EB migrációs ügyekért felelős szóvivője.

Mint mondta, a szlovén határon Magyarország Ausztriához és Németországhoz hasonlóan először 10 napra vezethet be határellenőrzést, amelyet további 20 nappal lehet meghosszabbítani, az után pedig maximum még egy hónapig maradhat érvényben az intézkedés.

Azt is elmondta, hogy mint a többi ország esetében, Magyarországtól is írásban kérnek majd további tájékoztatást, és annak figyelembe vételével értékelik majd, hogy arányos és szükséges intézkedés-e a határellenőrzés visszaállítása.