Miklós
-7 °C
2 °C

Abszurd dráma zajlik a vasárnapi boltbezárásos népszavazás körül

DEBRE20150307004
2015.10.21. 16:56
Ilyen rejtélyes körülmények között talán még sosem nyújtottak be népszavazási kérdést. A vasárnapi boltbezárásról az MSZP régóta szeretné megkérdezni a választókat, ám nincs könnyű dolga. Ezúttal egy magát szerencsésnek mondó nő előzte meg a szocialistákat pár másodperccel. A népszavazási kérdések benyújtásának tanulságos története következik.

Abszurd jelenetek sora zajlott kedd délelőtt a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ez a nap azért volt fontos, mert a Kúria keddre ígérte a döntését a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban kezdeményezett népszavazásokról. A jogerős döntés után pedig megnyílt a lehetőség újabb népszavazást kezdeményezni a témában. Egy jól értesült asszony megelőzte a politikai kezdőnek semmiképp nem mondható MSZP-t, de nem akármilyen körülmények között.

Az MSZP-nek nem titkoltan szívügye és persze jól megfontolt politikai érdeke, hogy népszavazás legyen a kérdéséből. („Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”)

A szocialisták bíznak a kutatásokban, hogy a választók többsége utálja a vasárnapi zárva tartást, ezért egy népszavazáson simán leszavaznák a kormány szimbolikus szempontból fontos döntését.

Népszavazást kezdeményezni azonban nem könnyű. A Fidesz úgy változtatta meg a szabályokat, hogy egy témakörben egyszerre csak egy kérdést szabad vizsgálni, és a jogerős döntésig senki más nem juthat szerephez. Az MSZP eddig a következő, témát blokkoló szereplők miatt nem tudta megfelelően a Nemzeti Választási Bizottság elé juttatni a kérdését:

  • Szepessy Zsolt volt monoki polgármester
  • Thürmer Gyula munkáspárti elnök
  • Wodicska Zoltán, Schmuck Andor-közeli magánszemély
  • illetve Simonné Gercsényi Gabriella boltbezárásért rajongó magánszemély, a tegnapi abszurd jelenet egyik főszereplője

Kedden ugyanis szocialistáktól származó információnk szerint a következő körülmények után maradt alul az MSZP a népszavazási csatában. 

Kúria-közleményt így még nem vártak

Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes már hajnali hat órakor megjelent kollégáival az NVI székházánál, hogy benyújthassa a kérdését, amint megjelent a Kúria honlapján a közlemény. Az NVI jelenlegi álláspontja  szerint ugyanis (bár törvény ezt szó szerint nem mondja ki sehol), akkortól válik szabaddá az út a népszavazási kérdés előtt, amint a Kúria informatikusa kiteszi az oldalra a jogerős ítéletről szóló közleményt. Ennek nagy szerepe lesz a történetben.

Fontos, hogy csak azután menjen be egy beadványozó az NVI épületébe, miután kint van a közlemény, mert a beadványozási sorrendnél az számít, mikor lép valaki a kapun, és milyen időpontot nyom a kapunál az időbélyegző. Az MSZP-sek ezen már buktak korábban. Most tehát kint várakozott Harangozó a két társával, és lankadatlanul frissítették a Kúria honlapját, hátha megjelenik a várva várt közlemény. 

Harangozónak pár óra várakozás után a parlamentbe kellett mennie, de a kollégái ott maradtak, hogy megbízottként benyújthassák a kérdést. Amint ugye megjelenik a Kúria honlapján a jogerős ítélet. 

10 órakor felgyorsultak az események

Hirtelen feltűnt egy nő, aki szeretett volna bejutni. A biztonsági őr félreállította a szocialistákat, akik ebben a pillanatban látták, illetve kapták a hírt, hogy megjelent a Kúria honlapján a közlemény. De késő volt. A nő az ott lévő szocialisták szerint 10:01:43-kor már belépett, az MSZP-sek viszont csak 10:02:13-kor jutottak be. 

Vagyis pár másodperccel sikerült beelőznie a nőnek.

AZ NVI senkinek nem segített

"A népszavazási kezdeményezések érkezési időpontjának rögzítésekor az NVI, illetve a biztonsági szolgálat munkatársai egyik szervezőnek, illetve segítőnek sem biztosítottak semmilyen többletsegítséget, a beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók vita nélkül rögzítették" - közölte az NVI.

Az NVI munkatársa 10 óra előtt 10 perccel kérte a székházban tartózkodó összesen hat embert, hogy senki ne álljon az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elé. Mint írták, a Kúria hivatalos tájékoztatása szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos három határozatát 10 óra 00 perckor, illetve pár másodperces eltéréssel tette közzé hivatalos honlapján.

"A székházban tartózkodók közül a kúriai közzétételt követően az időbélyegző berendezéshez először Simonné Gercsényi Gabriella kísérője lépett a népszavazási kérdés érkezési időpontjának rögzítése céljából. Ez 10 óra 01 perc 43 másodperckor történt meg" - olvasható a közleményben. Harangozó Tamás segítője 10 óra 02 perc 13 másodperckor rögzítette az MSZP frakcióvezető-helyettese által benyújtandó népszavazási kérdése érkezési időpontját. 

Kérdés, hogy Simonné Gercsényi Gabriellának, mert így hívják a mázlista nőt, hogyan sikerült pont akkor bejutnia az épületbe, amikor a Kúria informatikusa éppen megnyomta az entert. A Kúriától megkérdeztük, hogy másodpercre pontosan mikor tették ki a döntést, hiszen látható, itt minden másodperc számít. 

Az MSZP arra gyanakszik, hogy a nőt valaki a háttérből mozgatta. Lukács Zoltán alelnök azt állította, hogy a nőnek már akkor tudomása volt arról is, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést, miközben a döntést éppen akkor hozta nyilvánosságra a Kúria.

Létezik ekkora szerencse?

Simonné Gercsényi Gabriella azt mondta az Indexnek, hogy „úgy is lehet fogalmazni, hogy szerencsém volt”. Vagyis azt állította, senki nem adta le neki a drótot a Kúriától, vagy máshonnan. Mint mondta, a kérdése egy civil kezdeményezés, „nincs pártkötődésem, nem harcolok senkivel”. Azért nyújtotta be, mert azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt. A kérdés ugyanis így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Vagyis az igennel az emberek a kormány döntését támogatják, a nemmel viszont úgy döntenének, hogy vasárnap minden boltnak nyitva kell tartani. Ezért igen kérdéses, hogy az NVB átengedi-e. Ugyanakkor az biztos, hogy az MSZP kérdése továbbra sem juthat érdemben az NVB elé, készülhetnek a következő reggelre, ácsorgásra, honlapfrissítgetésre, tülekedésre, szerencsés asszonyokra.

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul

„Személyesen nyújtottam be még júliusban a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést. Ezért hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg a népszavazási kezdeményezés elutasításának indokaként. Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtok be az Alkotmánybírósághoz a Kúria döntése ellen" – írta szerdai közleményében Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke. 

Lukács szerint 2015. július 7-én saját maga vitte az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a Nemzeti Választási Bizottság július 20-án elutasított. Ezután került a kezdeményezés a Kúria elé. Szerinte így nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezését kedden, mert az szerintük meghatalmazott közreműködésével lett beadva.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!