Lázár: Minden rendben volt a Türr Intézetnél

2015.10.21. 22:18

"Az Emmi belső vizsgálata szerint rendben volt a történet, ezt a tájékoztatást kaptam" - mondta Lázár János az RTL Klubnak, miután lezárult a különös megbízásaival elhíresült Türr István Képző és Kutató Intézetnél (TKKI) tartott vizsgálat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem merült fel, hogy elveszik a milliárdos roma szakképzési programot az intézettől.

Korábban Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt mondta: nem véletlen, hogy a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézményéhez irányította a romák felzárkóztatását célzó forrásokat. Szerinte az intézet költéseiből csak 1,5 milliárd forintnyi vizsgálható, a közbeszerzések jó része pedig „kamu megbízásokra” megy el, amelyek nem járnak haszonnal. Azok legnagyobb részét épphogy a 25 millió forintos értékhatár alatt írják ki, így meghívásos pályázattal is lebonyolíthatók.

Az intézet legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy 20-25 éves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit adta ki vadonatúj magyar könyvekként az Eötvös-programban. A bruttó 31 millióért egyszerűen lekoppintották a pennsylvaniai állami egyetem kiadványait. Az uniós pályázaton kiválasztott kiadó vezetője elismerte, hogy fordítottak, azonban azzal védekezett, hogy nem szó szerint. De írtunk már arról is, hogy a TKKI 25 millióért egy reklámcéget bízott meg egy nagyjából futballpályányi terület hó- és síkosságmentesítésével.