Záhonyi botrány: újabb 8 rendőrt gyanúsítottak meg

2015.10.21. 12:26

A Központi Nyomozó Ügyészség helyettes szóvivője szerint a záhonyi vesztegetési ügynek már 38 gyanúsítottja van, 21 embert vettek őrizetbe, közülük a bíróság 6 rendőr előzetes letartóztatását rendelte el. Az ügyészség szerdán dönt arról, kezdeményezi-e a további 15 rendőr előzetes letartóztatását.

Ahogy azt kedden megírtuk, hétfő hajnalban a záhonyi határátkelőt azért kellett lezárni, mert óriási razziát tartottak a már régóta a korrupció fészkének tartott állomáson. Ennek során 39 házkutatást tartottak, 30 rendőrt hallgattak ki gyanúsítottként, 21 embert vettek őrizetbe. Az egyik útlevélkezelőt úgy érték tetten, hogy az alsónadrágjából 950 eurót halásztak elő. Ezenkívül még a különböző helyszínekről több millió forintot és több ezer eurót foglaltak le az ügyészek. A gyanúsítottak közül többen még a helyszínen beismerő vallomást tettek.

A nyomozás megállapította, hogy a záhonyi határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök rutinszerűen követeltek 20-tól 100 euróig terjedő kenőpénzt azoktól az áthaladóktól, akiknek volt félnivalójuk egy esetleges ellenőrzésen. Lapinformációk szerint az akció után szinte nem maradt ember a záhonyi határrendészeten, aki ne került volna az ügyészség radarjára.

Ezzel kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség közölte, hogy rendelkeznek a záhonyi határátkelőhely üzemeltetéséhez szükséges erőkkel, nincsenek fennakadások.