A magyar menekültek erősebbé és szabadabbá tették Németországot

2015.10.22. 20:55

Áder János köztársasági elnök vagy nincsen tisztában azzal, mi a hivatalos magyar álláspont azzal kapcsolatban, milyen hatással van egy országra, ha menekülteket fogad be, vagy nagyon cinikus, vagy pedig nem ért teljesen egyet ezzel a hivatalos állásponttal, legalábbis a müncheni 1956-os megemlékezésen elmondott beszéde ezekre enged következtetni. Vagy csak a magyar forradalom utáni menekülthelyzet kapcsán nem rémlik fel előtte semmilyen jelenkori párhuzam.

"Akik akkor hazájuk elhagyására kényszerültek, azért választották ezt a fájdalmas utat, mert a szovjeturalmat kiszolgáló Kádár-rezsimben kirekesztés, üldöztetés, börtön vagy bitófa lett volna osztályrészük.

Akik pedig befogadták őket, az ő megszenvedett igazságukat és megküzdött szabadságukat is befogadták velük együtt, s lettek általuk maguk is erősebbé, szabadabbá, igazabbá.

- mondta Áder Münchenben, és köszönetét fejezte ki "mindazoknak a szabadságszerető nemzeteknek", amelyek a szabadságharc vérbefojtása után befogadták a nyílt politikai üldöztetés elől menekülő magyarokat.

Áder szerint a magyar menekültek  alkotó jelenlétéknek is köszönhetjük, "hogy mi, németek és magyarok jól olvassuk egymás gondolatait, pontosan értjük egymás szavát".