Messze a népszavazás, elutasítottak minden vasárnapi boltbezárásos kérdést

08
2015.10.22. 11:20 Módosítva: 2016.08.30. 19:14
Rosszul nyújtotta be a népszavazási kérdését a vasárnapi boltbezárásól az a nő, aki furcsa körülmények között másodpercekkel le tudta előzni az MSZP-t. De ez nem jelenti azt, hogy az MSZP-s kérdés szabad utat kapna, az abszurd dráma folytatódik.

Napról napra jön az újabb bizonyíték, hogy nem egyszerű népszavazást kezdeményezni a vasárnapi boltbezárásról. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtökön elutasította és úgy döntött, nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban benyújtott két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. Mivel azok nem feleltnek meg az előírásoknak, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, kedden nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, és elég abszurd körülmények között nyújtotta be egy magánszemély, illetve az MSZP a népszavazási kérdését. Másodpercekkel előzte meg egy magát szerencsésnek mondó nő a szocialistákat.

Simonné Gercsényi Gabriella kezdeményezését az NVI elnöke, Pálffy Ilona a formai vizsgálatot követően most azért utasította el, mert 

ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív.

Ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. Simonné azt mondta korábban, támogatja  a vasárnapi boltbezárást, és azért nyújtotta be ezt a kérdést, hogy azoknak a véleménye is teret kapjon, akik egyetértenek kormány álláspontjával. Ezt a kérdést nyújtotta be, és ezt utasította most el az NVI:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

A másodikként érkezett kérdés Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé, aki magánszemélyként nyújtotta be a kezdeményezést. Az NVI elnöke ezt a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva utasította el. Ugyanis egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig Harangozó Tamás kérdését "megelőzte" Simonné Gercsényi Gabriella azonos témájú kérdése.

Simonnénak most a szabályok szerint 15 napja van, hogy pótolja a hiányt, benyújtja az üres íveket, és akkor az NVI elnöke az NVB elé terjesztheti a kérdést. Az MSZP kérdése így továbbra sem kaphat majd szabad utat. 

Az MSZP nem adja fel

"A Fidesz-kormány csak halogatni tudja a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást, megakadályozni nem' - közölte az MSZP csütörtök délután. "Hiába packázik az MSZP kérdésének folyamatos visszadobásával a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, el fogjuk érni, hogy az emberek népszavazással kényszerítsék a Fideszt az üzletek vasárnapi kinyitására". Az MSZP képviselője alkotmányjogi panasszal él a hamis indokkal visszadobott kezdeményezés miatt, és a szocialisták továbbra is fenntartják kérdésüket a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás megtartásáról.