Az LMP megtalálta a világ egyik legdrágább roma tréningjét

2015.10.26. 15:50
Az LMP a "kamu" esélyteremtő, felzárkóztató programok leállítását, valamint Farkas Flórián roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos felmentését és felelősségre vonását szorgalmazza, miután antikorrupciós szakszóvivőjük egy újabb visszaélésről, egy 1 milliárd forintos projekt forrásainak "elherdálásáról" számolt be.

Hadházy Ákos hétfői sajtótájékoztatóján a részletekről szólva közölte: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) közösen az államreform uniós program keretéből használhatott fel forrásokat roma felzárkóztatás módszertani támogatása, valamint roma közigazgatási rendszer kialakítása címen,

ám az 1 milliárd forint szerinte "mindenféle haszon nélkül eltűnt".

Az ezzel kapcsolatos adatigénylésükre csupán az ORÖ válaszolt, amelyből kiderült: az általuk felhasznált 100 millió forintból 25 millió egy közhasznú roma munkaerő-kölcsönző létrehozására ment el. Hadházy Ákos a rendszer létrehozását is abszurdnak tartotta, de mint mondta, semmi nem utal annak működésére. A rendszert az ORÖ által alapított Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertan Intézményhálózat alakítottak ki, vagyis "saját magukkal hozatták létre" - közölte.

További 25 millió forintból "elvileg megvalósították" a Roma Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézményt, de, mint fogalmazott, nincs ilyen intézmény. Újabb 28 millió forintot roma közigazgatási hálózat kialakítására fordítottak, és több tízmillió ment projektmenedzsmentre.

Hadházy Ákos hozzátette, bár adatokat erről nem kapott, a projekt keretében 900 milliót a TKKI költhetett el. A pénz legnagyobb részét a TKKI tájékoztatása szerint 1200 ember tréningezésére fordították. Harminc órás kurzust tartottak belőle társadalmi befogadás szemléletét megerősítő módszertani tréning néven.

A TKKI elszámolása szerint több mint 500 millió forint ment el „személyi jellegű kifizetésekre”, és csak 22 millió forintot fordítottak tanagyag kialakítására, valamint 50 milliót nyilvántartási szoftverekre.

Hadházy kijelentette: mindezek miatt feljelentést tesznek.

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a tájékoztatón azt mondta: a roma felzárkózási projektek nemhogy csökkentenék a társadalmi különbségeket, még növelik is azokat, ezért, mint fogalmazott, értetlenül áll az előtt, hogy Farkas Flóriánt "miniszterelnöki, miniszteri szinten védik". Szerinte a miniszterelnöki biztos hiteltelenné vált, ezért meg kell vonni tőle a bizalmat.