Kivágták a nyárfasort, hogy legyen hely a fáknak

Felháborodott levelet kaptunk olvasóinktól, akik megdöbbenve tapasztalták, hogy az Orczy-kertben folyó Ludovika Campus beruházás keretében egy nyárfasort vágtak ki, amely szerintük a Nagyvárad tér emblematikus részét díszítette, meghatározva a tér egész arculatát.

20151024 101953
Fotó: Olvasónk

Felháborító, és elfogadhatatlan, hogy hozzá nem értő emberek egy évszázad munkáját néhány perc alatt elpuszították!

- írják, megemlítve azt is, hogy még a nyári vihar nyomán kidőlt fákat sem távolították el, inkább lezárták a park jelentős részét.

20151024 102044
Fotó: Olvasónk

Panaszaikról megkérdeztük a Ludovika Campus Beruházási Projektiroda vezetőjét. Somogyi László szerint a lakók a a VIII. kerület legnagyobb zöldfelületének, az Orczy-kert megújulását vélték fapusztításnak, holott csak az épületekhez kapcsolódó park és zöldterület rehabilitációjának voltak szemtanúi. Azt azért megerősítette, hogy

jogerős és végrehajtható fakivágási engedély birtokában 15 tájidegen - nem évszázados - nyárfa került eltávolításra. 

Szerinte a park területe az elmúlt évtizedekben sem felújítva, sem szabályozva nem volt. A szóban forgó nyárfák nemhogy évszádosak nem voltak, de kimondott tájidegenségük is oka volt eltávolításuknak, jogerős és végrehajtható fakivágási engedély birtokában. A kivágás ellenére

az Orczy-kert a teljes beruházás végére közel 1 hektárral nagyobb, fával borított zöldterülettel bővül.

A pótlásra elsősorban az Orczy-kert területén, továbbá a VIII. kerület közterületein kerül sor, a fával történő telepíthetőség maximális mértékét kihasználva. A beruházás végeztével a kulturális örökség részét képező történelmi kert Budapest egyik legszebb közparkjává válik, méltó módon egykori hírnevéhez, nyugtatott meg az irodavezető.