Szójából készült a dejós diótöltelék

2015.10.29. 17:43

Összesen 53 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, szabálytalanul tárolt cukrászati alapanyag megsemmisítését rendelték el a Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszer-ellenőrei, közölte csütörtökön a hivatal. Októberben tartottak ellenőrzést egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál, ekkor derültek ki a szabálytalanságok. 

WP 20151007 13 24 02 Pro
Fotó: Kormanyhivatal.hu

Találtak lejárt növényi zsírokat, kakaóport, fagyasztott gyümölcsöt, akadt olyan adalékanyag is, ami utoljára 2004-ben volt jó. A kormányhivatal szerint a cég meghamisította a "dejós diótöltelék" nevű termékeit: a diót szójával, kölessel, búzacsírával és napraforgóval helyettesítették. Abban a termékben, amelyre azt írták, hogy 44 százalékos a diótartalma, a valóságban csak 24 százaléknyi dió volt. Ugyanezt tették a "máktöltelék" nevű termékkel is, azt is szójával és kölessel higították. Ez ráadásul veszélyes is, mert a szója allergén összetevő, rosszul lehetnek tőle azok, akik a hamis jelölés miatt, a tudtukon kívül esznek belőle.

A hamisított termékek pékségeknél, cukrászatoknál kötöttek ki a nagykereskedéseken keresztül. A cég a kormányhivatal közleménye szerint a kereskedelmi partnereit sem tájékoztatta megfelelően, a hatóságnak is késve adta át az adatokat az ellenőrzéskor. A cég egyik üzemegysége emellett a kötelező bejelentés nélkül működött, és az is gond volt, hogy az idén gyártott poralapú termékek nyomon követhetőségét nem biztosították, így nem kizárt, hogy összetevőként azokban is voltak lejárt anyagok. Ezért a kormányhivatal valamennyi ilyen poralapú termék visszahívására kötelezte őket.

20151007 123818
Fotó: Kormanyhivatal.hu