A korrupt személyek bíróság elé állítását kéri az amerikai nagykövet

DSOKI20150226003
2015.10.30. 08:38 Módosítva: 2015.10.30. 20:07
„A beszédemben nem volt semmi újdonság” – mondta a Népszabadságnak Colleen Bell amerikai nagykövet, aki megismételte a szerdai kritikáit. Az Egyesült Államok aggódik a sajtószabadság miatt, és amiatt, ahogy egyesek a menekültekről beszélnek.

Colleen Bell amerikai nagykövet újra megszólalt. A Népszabadságnak adott interjújában erősített rá a szerdai kritikáira. A nagykövet azt mondta arról a beszédéről, hogy abban „nem volt semmi újdonság, minden egybecseng az utóbbi években tett megjegyzéseinkkel”.

A nagykövet az interjúban konkrét kéréseket és aggodalmakat is megfogalmazott.

  • Kérjük, hogy a korrupt személyeket állítsák bíróság elé. (Bell nem nevezett meg senkit.)
  • Aggódunk a magyarországi sajtószabadság miatt,
  • és amiatt, ahogyan egyesek a menekültekről beszélnek.

A kormány és a civil szervezetek viszonyában szerinte előrelépés történt az elmúlt évben, és azt szeretnék, ha ez a tendencia folytatódna. 

Lázár János csütörtöki Kormányinfón elmondott visszautasító válaszára („kifejezetten irritáló, hogy idejön egy diplomata, és megmondja, hogy éljünk”) Bell nem kívánt reagálni, mert még nem olvasta. Szintén nem kommentálta, hogy a magyar közmédia nem tudósított a beszédéről, mivel még nem nézett utána, hogyan dolgozta fel a magyar sajtó a beszédét.

A Népszabadság rákérdezett arra, hogy Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy egy bizonyos idegen hatalom el akarja mozdítani. Colleen Bell erre azt mondta: „semmilyen jelét nem tapasztaltam az elmozdítását célzó szándéknak”.