Engedély nélkül kezelhettek államtitkokat a Századvég munkatársai

2015.10.31. 18:59

Már 2010 óta minősített adatokkal dolgozhatott a Századvég, de a munkatársai csak 2013 októberében kaptak engedélyt arra, hogy államtitkokat kezeljenek, írja a Nol.hu. Ahogyan azt csütörtökön az Index is megírta, a Századvég 21 munkatársa kapott hozzáférést szigorúan titkos iratokhoz, és maga a Századvég Politikai Iskola Alapítvány  2014 elején telephely biztonsági tanúsítványt is kapott "Szigorúan titkos!" minősítési szintig.

Mindez Pintér Sándor belügyminiszter Fodor Gábornak adott írásbeli válaszából derült ki. A Nol.hu szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a Századvég már 2010 óta kapott milliárdos megrendeléseket az államtól, egyebek mellett például startégiák írására, de az alapítvány munkatársainak 2013-ig elvileg nem volt jogosultsága hozzáférni semmilyen minősített adathoz.

Amennyiben állami stratégiákat úgy írtak, hogy ahhoz nem volt szükség semmilyen minősített adat ismeretére, akkor az meglehetősen alacsony színvonalú munkát eredményezhetett milliárdokért, ha viszont kaptak belső anyagokat a kormánytól, akkor azok bizonyosan minősített anyagok voltak, ezek kiadása jogosulatlan személyek részére, illetve ezek megszerzése jogosulatlanul bűncselekményt jelent, írja a lap. Fodor Gábor pártja, a Liberálisok a nemzetbiztonsági tanács összehívását kezdeményezte az ügy miatt, illetve újabb kérdéseket küldtek Pintér Sándornak is. 

Pintér Sándor írásbeli válasza szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány 21 munkatársa "Szigorúan titkos" minősítési szintig tekinthet meg titkosított dokumentumokat.  Azt nem tudjuk, milyen titkos adatokhoz fértek hozzá a századvégesek, de életszerű, hogy egy alapos háttérelemzéshez titkosszolgálati iratokra, hírszerzői jelentésekre is szükség lehet. A "Szigorúan titkos" a legmagasabb minősítés, a törvény szerint "rendkívül súlyosan károsítja a közérdeket", ha az ilyen anyagokat arra jogosulatlan megismeri. Léteznék még az enyhébb, "Titkos", "Bizalmas", "Korlátozott terjesztésű" kategóriák is.