Ritka pálfordulást mutatott be Hiller István menekültügyben

2015.11.03. 17:28
Az MSZP hónapok óta kritizálja és rossz megoldásnak tartja a kerítést, amelyet Orbán Viktor húzott fel a déli határokon. Hiller István, a párt volt elnöke, parlamenti képviselője most váratlanul arról beszélt, hogy bár ő se szereti, de nincs jobb megoldás a kerítésnél. A közös európai megoldás pedig, amelyről az MSZP sokat beszélt, egyelőre nincs.

Váratlan helyről kapott támogatást Orbán Viktor menekültpolitikája, amelynek egyik szimbóluma ugyebár a kerítés. Hiller István, az MSZP volt elnöke az InfoRádiónak arról beszélt, hogy nincs jobb megoldás jelenleg a kerítésnél:

Én nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van. Csak már mondjon valaki ennél jobbat! 

A volt oktatási miniszter azt mondta, nagyon szeretne egy olyan európai uniós közös megoldást támogatni, amely erre a problémára "akár csak alternatív megoldást nyújt". De szerinte nincs ilyen megoldás, és nem elégséges konferenciákat összehívni, mert "mert a migránsok százezrei valamilyen oknál fogva nem hajlandók megvárni azt, hogy a konferencia valami eredményre vezessen".

Nem új állítás, de eddig csak kormánypárti politikusoktól hallottuk, hogy a szomszédos, magyarokkal kritikus, jellemzően baloldali vezetésű országok viselkedése megváltozik, amint megérkeznek hozzájuk a menekültek. "Mikor a migrációs hullám eléri a kijelentő politikus országhatárát is, mintha a gyakorlat 36 órán belül megdöntené az addigi kijelentéseket" - mondta Hiller, aki szerint a migrációra adott válasz pedig szerinte nem ideológiai kérdés.

Hiller István nyilatkozata azért érdekes, mert az MSZP - amely pár hete pozitív semlegességre váltott - eddig következetesen bírálta a kerítést. Néhány korábbi szocialista nyilatkozat:

  • Tóbiás József (június 17.): Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.
  • Tóbiás József (június 28.): Többet kell tárgyalni az Európai Unióval arról, hogyan lehet közösen megoldást találni a menekültáradatra, mert "ezt sem a kerítés, sem a plakátkampány nem fogja megoldani".
  • Kunhalmi Ágnes (július 14.): Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. "Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el".
  • Tóth Bertalan (augusztus 18.): az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.
  • Tóbiás József (augusztus 31.): "Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!".

Látható, hogy Hiller megszólalása finoman szólva sem illeszkedik ebbe a trendbe. Az európai megoldás hiányának kritikája pedig szintén ellentmond a szocialista politikának. Az MSZP szeptember végén egy határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy közös európai megoldást sürget a párt. A javaslatot Hiller is aláírta.

Hiller ideológiai pálfordulásáról egyelőre csak annyit hallottunk, hogy a hétfői frakcióülésen többek számára váratlanul az európai menekültügyi kvóta ellen érvelt a párt volt elnöke.