Kezdődhet a Kovács Béla elleni eljárás

2015.11.05. 09:32 Módosítva: 2015.11.05. 12:07

A Legfőbb Ügyészség megkapta azt a hivatalos értesítést, mely az Európai Parlament október 14-én hozott határozatát tartalmazza, mely szerint felfüggesztették Kovács Béla jobbikos uniós képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség közleménye szerint a hivatalos határozatot megküldik a Központi Nyomozó Főügyészségnek, ahol lefolytatják a szükséges eljárásokat.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly májusban kérelmezte, hogy az EP „adja ki” a képviselőt a magyar igazságszolgáltatásnak. Súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytatnak ellene nyomozást. Azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. Kovács Béla érdekes életútjáról először az Index írt komolyabb tényfeltáró cikket, melyet itt olvashat el.

Ahogy azt korábban megírtuk, Kovács Béla örül annak, hogy felfüggesztették a mentelmi jogát, mert mint mondta, így be tudja bizonyítani az ártatlanságát, és áll elébe a kihallgatásoknak, házkutatásoknak. Azt állította, hogy az ügyével foglalkozó ügyész már kihallgatta a szülőanyját és a barátait is, de az orosz feleségét még nem. Szerinte, ha tisztességes eljárás lesz, akkor még vádemelésig sem jut el az ügy. 

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint az ügyben a nyomozás határidejét december 20-ig meghosszabbították.