Budapesten szmogriadó van vasárnaptól, korlátozzák az autóforgalmat

2015.11.07. 07:07

Elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadót, közölte a főpolgármesteri hivatal szombat hajnalban. A forgalomkorlátozással, a legszennyezőbb, feketematricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés vasárnap reggel 6 órakor lép érvényben, és további intézkedésig mindennap reggel hattól este tízig tart. Kivéve, ha szombaton jelentősen javulna az idő – hogy így lesz-e, az vasárnap hajnalban fog kiderülni.

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert az úgynevezett kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye november 5-én és 6-án a főváros hat-hat mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható.

legszennykep2
Fotó: Időkép

A feketematricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés a főváros közleménye szerint nem terjed ki az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá Nagykovácsi és Remeteszőlős átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A főpolgármester kéri a budapestieket, hogy ha csak lehet, a közösségi közlekedést használják, a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhákat pedig ne. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit pedig porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel határozatában.

A kisméretű szálló por azért veszélyesebb az egészségre, mert - a nagyobb porrészecskékkel szemben - lejut a mélyebb légutakba és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A közlemény a veszélyeztetett népességcsoportok közé sorolta a légúti és keringési betegségben szenvedőket, csecsemőket, gyermekeket és időskorúakat, továbbá az aktív és passzív dohányosokat.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is a szellőztetés és a szabadban tartózkodás kerülését javasolja az érintetteknek, jelezve: a legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.