Senkinek sem fogja megérni Simicska-földet venni

D ATI20150420033
2015.11.07. 15:18
Az új gazdák sem emelhetik majd Simicska Lajos és Nyerges Zsolt termőföldjeinek haszonbérleti díját úgy, ahogy a Fidesz szerette volna. A Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint hiába volt az a kormányzati szándék, hogy mezőgazdasági vonalon kibabráljanak Simicskáékkal, a törvényekben szereplő időhatárokat nem sikerült úgy összehangolni, hogy az visszamenőleg a Mezorthoz tartozó földbirtokokra is érvényes legyen. Purgai Ferenc szerint a Mezort még vagy 35 évig fizethet olyan alacsony díjat, hogy abból az új gazdák még a hiteleik kamatát sem tudnák fizetni.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által meghirdetett árverési táblázat szerint az első állami földrészek között kerülnek kalapács alá a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégek bérelt földjei.

A szimbolikus elsőség nem véletlen. A kormányoldal által meghirdetett privatizációs programban több olyan elemet is elhelyeztek, amelyek kifejezetten a kegyvesztetté vált milliárdos, üzlettársa és a többi nagybirtokos mezőgazdasági pozícióit gyengítenék.

A Simicska-Nyerges-páros, Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató valamint Leisztinger Tamás 2001-2003 között, az első Orbán-kormány idején nagy földterületek bérleti jogát szerezték meg 20-50 évre. A tizenkét volt állami gazdaság nagy port kavart privatizálásakor a szerződéseket úgy kötötték meg, hogy a bérleti díjak messze a piaci ár alatt maradtak.

Ezt próbálta kikezdeni Győrffy Balázs fideszes képviselő javaslata. Győrffy, aki egyúttal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a földforgalmi szabályozást kiegészítő, 2013. évi törvényhez benyújtott módosító javaslatával azt próbálta elérni, hogy a régi szerződéseket is módosítani lehessen, és az állami árveréseken földet vevők egyoldalúan növelhessék a haszonbérleti díjakat, ha azokat alacsonyabbnak tartanák a piaciaknál.

A Világgazdaság a héten azt prognosztizálta, hogy a javaslat brutális haszonbérleti díj növekedést okozhat a nagybirtokosok esetében.

Purgai Ferenc a Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint azonban hiábavaló volt az igyekezet, a Simicska-Nyerges birtokokat kezelő 10 milliárdos forgalmú cég földjein nem lehet majd visszamenőleg alkalmazni Győrffy javaslatát.

Purgai a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt állította, hogy „a kétharmados földforgalmi törvény átmeneti rendelkezéseit szabályozó 70. paragrafusa azonban úgy rendelkezik, hogy a földforgalmi törvény hatálybalépésekor – azaz 2013. december 15. napján – már létező haszonbérleti szerződések módosítására a 2013. december 14. napján hatályos jogszabályokat kell alkalmazni. Mivel a jogalkotó kétharmados többséggel elfogadott, fenti törvényben rögzített szándéka szerint 2013. december 14. után elfogadott jogszabály a korábbi haszonbérleti szerződések módosításáról, így különösen díjemelésről nem rendelkezhet, így a haszonbérleti díjak földtulajdonos általi egyoldalú, agrárkamarai becslés alapján történő felemelésére csak a 2013. december 15. után kötött földhaszonbérleti szerződések esetén nyílik majd lehetőség”.

A Mezort-vezér szerint az általuk fizetett haszonbérleti díj 580 forint aranykoronánként, és mivel a cég 20-21 aranykoronás földeket művel, a bevételből egy esetleges új földtulajdonos még a vásárláshoz felvett hitelének a kamatát sem tudná kifizetni, nemhogy a törlesztőrészletét.