Életbe lépett a szmogriadó

2015.11.08. 08:45 Módosítva: 2015.11.08. 11:15

A Főpolgármesteri Hivatal hajnali közleménye szerint

vasárnap reggel 6 órától életbe lépett a feketematricás autók közlekedési tilalma. A szmogriadó riasztási fokozata további intézkedésig minden nap reggel 6 órától este 10-ig tart.

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje vasárnap hajnalra, már 8 mérőponton meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Az OMSZ előrejelzése szerint ugyanakkor vasárnap egy gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására számíthatunk. Viszont a reggeli és az esti órákban a napi átlagkoncentráció még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb felett valószínű.

A szállópor izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A legveszélyeztettebbek a csecsemők, a gyerekek, az idősek, és a légúti és keringési betegségben szenvedők - ők, ha tehetik kerüljék a forgalmas tereket, útszakaszokat.

A szmogriadóra tekintettel a BKK hétfőtől sűríti belvárosi járatait, és arra kéri a nem feketematricás budapesti autósokat, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést.

Nemcsak Budapesten van szmogriadó, vasárnap Salgótarjánban is elrendelték, mert a a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: pénteken 75,6, szombaton 80,3 volt az átlagkoncentráció.